"Всичко, което сме открили като слабости в системата за акцизите на митниците БАЦИС, е отстранено отдавна. Чел съм този доклад много отдавна и всичко, което е трябвало да вземем като действия, на база на доклада, е предприето много отдавна. Това е част от опита да се изпълни със съдържание мотивът за вота на недоверие. Изключително е нескопосано. Не прави чест на опозицията, че когато го поиска, не каза цялата истина."

Така финансовият министър Владислав Горанов отговори на данните, че в секретен доклад на ДАНС се говори за пробив във финансовата сигурност, а оттам - за риск за националната сигурност заради проблеми в системата. Данните бяха извадени от БСП, които поискаха и получиха в секретното деловодство на парламента въпросните документи от ДАНС и прокуратурата и се обявиха за разсекретяването им. Народното събрание пък се съгласи и прати писмо с искане грифовете от документите да паднат.

Темата наистина е част от мотивите на БСП да поискат вот на недоверие на правителството на Бойко Борисов за несправяне с корупцията. Дебатите ще са във вторник.

Дали дотогава документите ще станат публични, предстои да видим. Ден по-рано обаче - в понеделник, комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание ще изслуша Горанов и шефа на агенция "Митници" и бивш главен секретар на МВР Георги Костов по случая. Вероятно тогава ще бъдат изнесени и данните от документите, допуснаха депутати пред Клуб Z.

Финансовият министър попита по време на Тройната коалиция как се е осъществявал контролът на акцизни стоки, защото системата БАЦИС е създадена в първия мандат на ГЕРБ.

"Именно по инициатива на Агенция "Митници" започна тази проверка от страна на ДАНС", поясни Горанов.

С това леко се размина с данните, предоставени вчера от говорителката на прокуратурата, че първоначалния сигнал е постъпил от Българската петролна и газова асоциация. По сигнал на митниците обаче, според съобщение на ГДБОП от май 2017 г., е започнало разследване през 2015 г. и е заловена организирана престъпна група, организирала хакерски атаки срещу системата БАЦИС. 

Горанов съобщи, че във въпросния още секретен доклад на ДАНС са отчетени 9 чисто технологични слабости, свързани със сигурността на системата и възможността тя да бъде манипулирана отвън от злонамерени атаки.

"Всяка система крие рискове да бъде пробита отвън. Спомнете си на ЦРУ колко данни изтекоха. Ние не сме вървели след събитията. Предприели сме мерки, неслучайно сме насочили вниманието на службите", каза Горанов.

Той допълни, че от Агенция "Митници" ще възложат външен одит за БАЦИС. Според министъра на финансите от този доклад няма да излезе нещо, което очакват като аргумент от БСП, ."най-малкото на фона на това, че спрямо 2014 г. - 2017 г. завърши с 6,5 млрд. повече приходи." Той се зачуди и защо изобщо въпросните документи на ДАНС са секретни.

Министърът съобщи, че е налична и кореспонденция между Министерството на финансите, Агенция "Митници", прокуратурата и премиера Бойко Борисов за всяка стъпка от процеса на разрешаването на проблемите, констатирани от ДАНС.