Чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш ще посети България в понеделник, съобщава местното издание Lidovy Noviny, пише "Капитал". От Министерския съвет потвърдили, че Бойко Борисов ще има среща с него по обяд. Според чешкото издание Бабиш, чието правителство загуби вота на недоверие в парламента, е вероятно да дискутира с Борисов сделката за продажбата на активи на ЧЕЗ в страната.

Lidovy Noviny, което е собственост на Бабиш, отбелязва, че съществуват съмнения в България за източника на средства на компанията "Инерком груп", която може да купи бизнеса на чешката ЧЕЗ в страната.



По неофициална информация от декември българската "Инерком" е избрана за купувач на българския бизнес на енергодружеството, като предлага малко над 300 млн. евро. Компанията е значително по-малка от бизнеса, който иска да закупи. Тя притежава три фотоволтаични парка - в Априлци, панагюрското село Елшица и "Хаджийски ливади" около Пазарджик, които имат общи продажби за около 50 млн. лв. "Инерком груп" се ръководи от Гинка Върбакова, която е и най-голям собственик. Намирането на финансиране за сделката с ЧЕЗ е огромната въпросителна пред сделката. Неясно е и дали кандидатът има одобрението на българските власти.

Ще бъде направена сериозна проверка на новите собственици, увери наскоро енергийният министър Теменужка Петкова.

"И ако тези нови купувачи не отговарят на стандартите и изискванията в България, ние можем да кажем своята гледна точка", заяви тя.