Един от коалиционните партньори в управлението Волен Сидеров е на път да предаде четата на "патриотите". Сидеров имал колебания да подкрепи ли вота на недоверие към правителството. Причината - опасен язовир, отговорността за който регионалното министерство се опитвало да прехвърли на областния управител на София-област Илиан Тодоров. Тодоров е дългогодишен съратник на Сидеров и негов бивш депутат, който бе назначен за представител на държавата за областта, след като коалиция Обединени патриоти влезе в управлението.

"Не знам как ще гласувам на вота на недоверие", заявил лидерът на "Атака", цитиран от пресцентъра на партията си.

Колебанията на Сидеров дошли, "след като стана ясно, че Регионалното министерство се опитва да прехвърли стопанисването на стената на язовир "Бели Искър" на областния управител на София-област Илиан Тодоров".

"Язовирната стена се нуждае от спешен ремонт за десетки милиони левове, с които Областната управа не разполага. Язовир със стена в такова състояние е изключително опасна за хората. Ставали сме свидетели на не две или три трагедии, заради разкъсани стени на язовири в България", пише още в прессъобщението. Правописът е запазен.

"Няма да оставя така игричките на някои министри от ГЕРБ или на някои лобистки кръгове. Бих искал да ги попитам защо прехвърлят язовир на областна управа с 1 млн. лева годишен бюджет при положение, че само спешния ремонт на стената струва 80 млн. лева. По този начин целят да натопят Илиан Тодоров, да го изкарат виновен и да си измият ръцете с него. Министър Николай Нанков, министър Нено Димов и зам. министъра на Регионалното мин. Деница Николова, която е подписала заповедта за прехвърляне на язовирната стена ще трябва да отговорите на нашите въпроси докато не се изясни случая. Ние сме АТАКА и на нас ни пука за живота на хората".

Изявлението продължава:

"Няма значение, че с ГЕРБ сме коалиционни партньори. Коалиционните партньори трябва да се уважават. В случая ние не само че нямаме уважение, а имаме буквално подигравка с областния управител Илиан Тодоров просто, защото е от АТАКА. Обръщам се и към премиера Борисов и към председателя на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов, че няма да оставим това така. В четвъртък, когато в пленарна зала ще се гледа вотът на недоверие към правителството, аз не знам как ще гласувам. Не знам дали това правителство заслужава доверие по начина, по който се държи към тези, които го крепят на власт."

Никой не иска "Бели Искър"

В края на миналата година стана ясно, че от прокуратурата са изпратили доклад до премиера Бойко Борисов с тревожни констатации за стената на "Бели Искър", който захранва столицата с питейна вода. Борисов препратил писмото към МРРБ и останалите отговорни институции.

Сагата с язовирната стена се точи още от 2016 г., когато местното население алармира, че тя има нужда от реконструкция. В началото на тази година от прокуратурата обявиха, че в действителност състоянието на "Бели Искър" налага спешни укрепителни дейности. "За ремонта разпоредихме проверка. Този язовир е от особена важност за София и Софийска област", посочи още тогава заместничката на Цацаров Ася Петрова. 

Доскоро обаче не беше ясно чия е собствеността на съоражението. След изменението в Закона за водите, този язовир от 2010 г. трябва да е публично-държавна собственост. Повече от 6 години обаче не са били предприети действия от областния управител за издаване на акт за публично-държавна собственост, обясни Петрова. Затова и когато от държавното обвинение сезирали институциите - областната управа, "Софийска вода" и столична община, те отговорили, че не са отговорни за стопанисването на съоражението.

От 18 януари издаването на акта за публично-държавна собственост е факт и отговорността вече би трябвало да е ясна. След заседанието на МС столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че преди години на стената е правен ремонт, което било първа фаза по укрепването. Но сега е възложено на областния управител на София-област да разгледа проектите за реконструкцията на язовирната стена и да избере най-добрия от тях, тъй като всички проекти били различни, в това число и по отношение на финансовите параметри. Все още нямало единно становище кой е най-добрият от тях. "Софийска вода" като концесионер имала ангажимент към поддръжката на обекта, но разходите по реконструкцията са прерогатив на държавата.

Акт за бездействие

Малко по-късно от прокуратурата дадоха специален брифинг, на който изнесоха доста тревожни факти - над 50% от язовирите у нас са в пред аварийно състояние или са опасни, a Държавната агенция за метрологичен надзор не е налагала глоби, само е правила предписания. Опасните язовири са 205, при 80 от случаите положението е критично, а само в11 от случаите агенцията е направила опит да санкционира стопаните.

С акт за бездействие по казуса "Бели Искър" може да се сдобие дори регионалният министър, принципал на агенцията по метрология, стана ясно още от думите на прокурор Ася Петрова. Що се отнася до "Софийска вода", от държавното обвинение смятат, че дружеството не трябва да бяга от ангажимента си като концесионер по укрепването на съоражението. 

"Язовирът, който е на територията на община Самоков, е публична държавна собственост и следва да бъде в управление на областния управител на Софийска област. Към настоящия момент е налице действащ концесионен договор между Столична община и "Софийска вода" АД, по силата на който стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир "Бели Искър" се осигуряват от концесионера. За извършване на реконструкцията на язовирната стена предстои в най-кратък срок да бъде подписано споразумение между всички заинтересовани страни. Технически експертен съвет ще определи най-доброто техническо решение, по което да бъдат извършени строително-монтажните работи", пък посочиха от МРРБ.