НАСА тества ядрен реактор за пръв път от 60-те, учени разработиха семена, оцеляващи с малко храна и на ниски температури и най-накрая потвърдиха, че на Марс има предостатъчно лед.

Това е обобщението само за последната седмица в заформящите се световни усилия за колонизиране на Червената планета.

Американската космическа агенция съвместно с местното министерство на енергетиката тества малък ядрен реактор в пустинята в Невада. Кръстен симпатично KRUSTY ("с коричка", но всъщност Kilowatt Reactor Using Stirling Technology, "Киловатов реактор, използващ технология на Стърлинг"), той ще е подходящ за осигуряване на енергия за бъдеща мисия на Марс. Ройтерс съощи, че първо реакторът е включван във вакуумна среда, а пълноценни тестове ще се проведат през март. 

В миналото NASA използва радиоизотопни термоелектрически генератори, които използват косвено топлина от разпадащи се радиоактивни елементи. Сегашният реактор обаче работи с активна реакция - буквално "цепене на атоми", което води до по-висока ефективност. Прототипът ползва уран-235 в ядро с размерите на ролка тоалетна хартия.

Междувременно екип от ирландски учени от Технологичния университет в Лимерик създадоха семена за картофи, пригодени за оцеляване с малко хранителни вещества и при ниски температури. Съставът на почвата на практика е без значение, стига да не е силно киселинна. Ще им е нужна предимно вода. Предстоят стрес-тестове на селекцията. 

Те ще бъдат пратени в станция в Антарктида, където ще се провери колко точно студ могат да понесат. Предвижда се разработка на семена за домати, краставици, салати, спанак и ягоди.

Шейн Бърн от Лунната и планетна лаборатория към Университетаа в Аризона затвърди теорията, че на Червената планета има огромни количества лед. На Марс е валяло преди повече от милиони години, но на определена височина има запазен предостатъчно вечен лед, който може да бъде ценен източник на вода за посетители и дори колонизатори.

"Астронавтите на практика могат да отидат там с кофа и лопата и да получат всичката вода, която им е нужна", твърди Бърн пред NBC News.