Некоректно е БСП да твърди, че правителството не е взело никакви мерки във връзка с пробива в Агенция "Митници". Това разпространиха в съобщение до медиите от централата на ГЕРБ.

От момента, в който обявиха за пробива в Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) от левицата повтарят, че премиерът Бойко Борисов е знаел за това още от 2016 г. и не е взел никакви мерки.

Затова от ГЕРБ пращат част от преписката, входирана от главния прокурор в Народното събрание, в която са предприетите от 2016 г насам мерки от страна на Агенцията и Министерството на Финансите. И отбелязват, че всички препоръчани от ДАНС мерки са изпълнени.

В нея пише, че на 26 април 2016 г. е регистриран инцидент в системата за регистриране на дефекти към системата на БАЦИС. След това са регистрирани редица случаи на прекъсване на подаване на данни от ИКУНК устройствата към "Измервателни устройства".

Следва проверка на ДАНС и Агенцията, сред което са направени промени за повишаване на сигурността - подобряване на инфраструктурата, отделечни логове за устройствата, нови политики за ползване на системата от външни потребители. А пък нова защита от зловреден код ще има април 2018 г, като вграждането й ще е до средата на годината.