Републиканците в Сената на САЩ не успяха да се споразумеят с колегите си от Демократическата партия за продължаване до 8 февруари на временното финансиране на федералното правителство, предаде Ройтерс.

Така работата на правителството остава парализирана вече трети ден.

Очакваше се гласуването за финансирането да се състои тази нощ (рано сутринта българско време). Законодателите не стигнаха до никакво споразумение нито за финансирането, нито за исканото от демократите изключване от депортация на хора, доведени като деца от нелегални имигранти в САЩ.

Документът ще бъде отново подложен на гласуване днес по обяд (привечер българско време).

Страната изпадна в т. нар. шътдаун. От днес в САЩ работят само спешните медицински центрове, органите по националната сигурност, пощите, контрола на въздушното пространство, органите по стихийните бедствия, затворите и доставчиците на електроенергия. Всички останали учреждания и държавни офиси хлопват кепенци, а чиновниците излизат в принудителен отпуск.

Същевременно властите в щата Ню Йорк решиха да поемат финансирането на Статуята на свободата и остров Елис, обяви губернаторът Андрю Куомо. Така тези две местни забележителности ще бъдат отново отворени днес за посетители, след като бяха затворени през уикенда.

Властите на щата Ню Йорк поеха финансирането на Статуята на свободата, за да остане тя отворена за посетители.