Испанският съдия, натоварен с разследването дрещу каталунския експремиер Карлес Пучдемон, е отказал да издаде европейска заповед за ареста му, поискана от прокуратурата, предаде АФП.

Това се казва в съобщение на Върховния съд в Мадрид

Съдията Пабло Лярена смята, че днешното пътуване на Пучдемон от Белгия до Дания цели единствено "да провокира ареста му в чужбина" като част от стратегията му да си осигури аргументи, за да получи управленски правомощия въпреки отсъствието си от Каталуня.

Пучдемон пристигна днес в датската столица. Той ще участва в дебати, организирани от Копенхагенския университет - въпреки предупреждението на испанската прокуратура да активира незабавно европейската заповед за ареста му.

Пучдемон пристигна в Копенхаген с полет на нискотарифната компания "Райънеър" от "Шарльороа". Той се наредил на опашката за "други" без никакво предимство при качването. Каталунският политик се качил последен в самолета. Той бил доста забързан и минал през залата за редовни пътници, а не през ВИП зоната.

Експремиерът дойде в Дания заедно с бизнесмена Жозеп-Мария Матамала, който също пребивава в Брюксел. Той не обели и дума пред очакващите го на летището в Копенхаген десетки журналисти.

В университета Пучдемон ще участва в беседа, посветена на сепаратисткия процес в Каталуня. Той напуска за първи път Белгия от 30 октомври 2017 г. насам. Пучдемон пристигна там, след като три дни по-рано - на 27 октомври - регионалният парламент в Барселона обяви едностранно независимост на автономната област от Испания. В резултат централното правителство в Мадрид задейства член 155 от испанската конституция. То отне временно автономията на Каталуня, уволни правителството начело с Пучдемон и свика предсрочни регионални парламентарни избори на 21 декември м.г.

Пучдемон избяга в Белгия заедно с четирима свои министри, за да не бъде изправен пред съда в Испания. Мадрид го обвинява в бунт, отцепничество и злоупотреба с обществен пост.

Още тогава Испания издаде европейска заповед за арест на сваления премиер на Каталуня и хората му. Тя обаче бе отменена на 5 декември. Остана обаче в сила заповедта за задържане на петимата, ако те влязат в Испания.

Според плановете на Пучдемон утре той трябва да се срещне с датски депутати в парламента в Копенхаген. Новината обяви още през миналата седмица Магни Арге - член на сепаратистка партия от автономните Фарьорски острови, които се управляват от Дания.

Партиите от управляващата в Дания коалиция обявиха, че няма да присъстват на тази среща, за да не се месят в делата на Испания, както и за да не създадат грешно впечатление, че симпатизират на сепаратистите в Каталуня.

Карлес Пучдемон бе на посещение в Копенхаген през лятото на 2017 г. Тогава той откри представителството за Северна Европа на каталунското правителство.

Много е вероятно сепаратистите в Каталуня отново да изберат Пучдемон за премиер. Трите отцепнически партии в автономна област, взети заедно, спечелиха абсолютно мнозинство в парламента в Барселна на изборите на 21 декември. Изборът на нов регионален министър-председател се очаква да стане до 31 януари.

Докато Пучдемон е в Дания, новоизбраният председател на каталунския парламент Роже Торен го предложи за регионален премиер, който да състави ново правителство . Торен обяви кандидатурата след консултации с каталунските политически сили.