Последната инициатива на ООН за решаване на дългогодишния спор за името между Гърция и Бившата югославска република Македония (БЮРМ) се усложнява от вътрешното напрежение по спорния въпрос в двете страни, пише "Катимерини". На 21 яунари (неделя) близо 90 000 гърци излязоха по улиците на Солун на протест срещу присъствието на "Македония" в бъдещото наименование на държавата под наслов "Македония е Гърция".

Макар тези 90 000 по оценки на гръцката полиция да са много, те са в пъти по-малко от знаменитата демонстрация през 1992 г., когато, отново заради името на Македония, на протести се вдигнаха близо 1 милион гърци. В неделния протест в Солун се включиха представители на гръцката диаспора, както и критяни, някои на коне и в критски носии, дошли специално за демонстрацията, анархисти, представители на крайнодясната "Златна зора" и дори политици от "Нова демокрация". 

В Атина ключът към преодоляване на безизходицата изглежда е позицията на Панос Каменос, лидер на малкия коалиционен партньор "Независими гърци" (ANEL). Каменос, който е и министър на отбраната, изглежда се надява на по-широка политическа подкрепа за решението. Въпреки това, тъй като консервативната "Нова демокрация" и Демократичният алинас показаха, че не желаят да съучастват за вътрешните разделения на коалицията по въпроса, Каменос вероятно ще бъде поставен в трудната позиция да реши дали да подкрепи решение, което най-вероятно включва името "Македония" - перспектива, която лидерът на ANEL отхвърли.

Междувременно в Скопие има все по-голяма загриженост за сблъсъка между управляващото ляво правителство на Зоран Заев и президента на страната Георге Иванов, който принадлежи към ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски.

На 24 или 25 януари се очаква среща в кулоарите на Световния икономически форум в Давос между Заев и гръцкия премиер Алексис Ципрас, които ще разговарят по напредъка на проучвателните преговори, чиято цел е да разрешат 27-годишния проблем с името. Следващата стъпка са насрочени за февруари преговори между външните министри на страните през следващия месец.

Според добре информирани източници на "Катимерини" през миналата седмица на срещата на Ципрас с министъра на външните работи Никос Коциас и главата на гръцката православна църква архиепископ Йеронимус става ясно, че Гърция е склонна да приеме името Република Вардарска Македония, докато БЮРМ предпочита Република Нова Македония.

Специалният пратеник на ООН Матю Нимиц каза, че е представил пет предложения на масата: двете споменати по-горе, както и Република Горна Македония, Република Северна Македония и Република Македония (Скопие). Докато Гърция и Бившата югославска република Македония се борят с вътрешните разделения, а граждани от двете страни протестират срещу последната инициатива на ООН, няколко страни се опитат да окажат влияние върху резултата - Русия, Съединените щати, Европейският съюз и Турция, коментира "Катимерини".