Свръхбогатите стават все по-богати - само 42 души притежават имане колкото по-бедната половина на човечеството. Допреди две години свръхбогатите, които можеха  да се похвалят с подобно богатство, бяха 62-има, а през 2010 - 388 крепяха този "баланс".  

Новите данни са от доклада, който британската неправителствена организация Оксфам традиционно публикува в навечерието на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос.

Състоянието на общо 3.7 милиарда души, които съставят най-бедната половина от човечеството, не се е повишило през 2017 година, докато 82 процента от генерираното богатство е отишло при най-богатия 1 процент от населението на света. 

Богатството на милиардерите е нараснало средно с 13% годишно през десетилетието от 2006 г. до 2015 г. За миналата година те са получили 762 милиарда долара в повече - това са средства, което седемкратно надхвърлят сумата, необходима, за да приключи човечеството с крайната бедност. Деветима от най-най-богатите в топ 10 са мъже, а общо милиардерите наброяват 2043 души.

Главен изпълнителен директор на една от петте водещи световни модни марки трябва да работи едва четири дни, за да заработи заплатата, която би получил работник от шивашката индустрия в Бангладеш за целия си живот, се казва в доклада, цитиран от БТА.

Трудно е да откриеш политик или ръководител на компания, който не казва, че се притеснява за неравенството. Но е още по-трудно да откриеш някой, който прави нещо по въпроса, посочва изпълнителният директор на Оксфам Уини Биянима.

Хората, които произвеждат дрехите ни, сглобяват телефоните ни и отглеждат храната ни, са експлоатирани, за да се осигури непрекъснат достъп на евтини стоки и да се надуват печалбите на корпорациите и милиардерите инвеститори, допълни тя.

Оксфам също така критикува реформата на данъчната система в САЩ, която подписа през декември президентът Доналд Тръмп. Вероятно по-бедните американски граждани ще трябва да попълват бъдещия бюджетен дефицит, който Оксфам очаква да се появи в резултат на по-ниските корпоративни и лични данъци.

Тръмп планира да участва в Световния икономически форум наред с още 3000 политици, бизнесмени и учени. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон също ще се включат. По традиция български политици не присъстват на форума в Давос, за разлика от управляващи в други балкански страни. През 2001 г. в Давос беше президентът Петър Стоянов, а впоследствие на форумите там участват родни предприемачи, единият от които организира през 2016 г. и парти, на което представи България.