Главният прокурор Сотир Цацаров оспори твърдението на представителя на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев, че за 6 месеца имало изтрити близо 300 000 записа от системата за акцизите на агенция "Митници" БАЦИС. Това стана по време на изслушване на прокуратурата, на председателя на ДАНС Димитър Георгиев, на финансовия министър Владислав Горанов, на ръководството на агенция "Митници" по повод данните за ненадеждност на системата БАЦИС. Бе дадено и разрешение и стенограмата от изслушването на Цацаров в комисията за борба със сивата икономика от 16 ноември 2017 г. да бъде разсекретена. Разсекретен е и докладът на ДАНС по случая.

Цацаров обяви, че потвърждава всичко, което е казал пред депутатите в комисията през ноември и обяви, че по случая със сигнала за пробив в работата на БАЦИС наблюдаващият прокурор от Софийската градска прокуратура е излязла с много ясно становище защо отказва да образува досъдебно производство. А именно - защото няма данни в проверката на ДАНС за длъжностни престъпления или безстопанственост, а в техническата част - прокуратурата не е могла да установи дали БАЦИС е била обект на компютърно престъпление, липсата на логфайлове не позволява да се установи имало ли е нерегламентиран достъп до данните в системата на митниците.

Цацаров не отрече нито една от констатациите на ДАНС, в който се говори за технически уязвимости на информационната система. Но "в името на обективността" реши да припомни, че сигналът за нередности в БАЦИС е дошъл от Българската петролна и газова асоциация. По думите на главния прокурор в хода на проверката на прокуратурата и ДАНС са били изискани данни от всички членове на въпросната асоциация. Нито една от компаниите в нея обаче не е изнесла данните, за които Делчев говори днес - а именно за трити записи в системата. 

Според Цацаров има и нещо повече - една от компаниите, подписали сигнала, е казала, че няма никакви проблеми със системата БАЦИС, а друга е казала, че се е подписала под пратените в прокуратурата искания за проверка само от "солидарност с останалите членове". 

"Трябва да сме достатъчно обективни - сега се говори за манипулиране на записи в БАЦИС по медиите, но пред ДАНС и прокуратурата не са направили същото". 

Финансовият министър Владислав Горанов и директорът на агенция "Митници" Георги Костов на свой ред казаха, че няма как да има пробив в системата на митниците, щом според числата от 2012 г. насам има постоянен ръст на събираемостта на приходи в бюджета, в това число и от акцизни стоки. Единствено през 2014 г. е имало спад, стана ясно от думите и на Горанов, и на Георги Костов, началник на агенция "Митници". Двамата цитираха десетки числа за успехите в събираемостта на акциз през годините, подчертавайки ръстовете на тази събираемост. И бяха категорични, че след сигналите за потенциален риск на системите по доклада на ДАНС са взети незабавни мерки за отстраняването на всяка една от тях. Последната мярка е в процес на прилагане и компютрите, през които се осъществява достъпът до БАЦИС се снабдяват с новия електронен идентификатор.

В хода на дискусията Цацаров още веднъж взе думата. И уточни на свой ред, че прокуратурата няма как да започне досъдебно производство, ако няма контретно лице, на което да се предяви обвинение, след като няма как да се докаже дали е имало нерегламентиран достъп до системата БАЦИС и ако да - то кой конкретно го е осъществил.