Първият магазин в света без каси и без продавачи отвори врати в Сиатъл, САЩ. Супермаркетът е дело на компанията Амазон и откриването му може изцяло да преобрази начина на пазаруване в бъдеще, съобщава Би Би Си.

Преди да бъде пуснато за масова употреба, "чудото" е било тествано цяла година от сътрудници на Amazon Go в Сиатъл. 

Как се пазарува?

На входа на магазина, наречен Amazon Go, купувачите сканират със смартфона си код от приложението, което носи същото име. След това се пристъпва към избора на продуктите - хляб, сандвичи, салати, напитки, месо, сирене и т.н.

Всеки път, когато бъде взета дадена стока, сензорите на рафтовете я отчитат и добавят към сметката. Ако след колебание даден артикул бива върнат на място, то цената му веднага се изважда от общата сума. При напускане на магазина, цялата сума се удържа от сметката на клиента, която е регистрирана в Амазон.

Единственият случай, когато може да се появи човек, е когато възникне съмнене относно възрастта на купувача при продажбата на алкохол. Тогава служител проверява личните карти, за да позволи покупката на бира, вино или твърд алкохол. 

Има ли проблеми?

Разбира се, не всичко е гладко в началото. Според източник на компанията имало известни трудности при правилното разпознаване на купувачите с приблизително еднаква форма на тялото. А когато в магазина влизат деца, те предизвикват пълен безпорядък, като разместват стоките и така датчиците отчитат цени за артикул, на чието място седи друг. 

Вицепрезидентът на Амазон Джана Пуерини обаче смята,че това са преодолими пречки и магазинът е работил много добре в тестовия период благодарение на четирите години подготвителна работа. Тя допълва, че такава технология не е съществувала досега и представлява напредък във възможностите на компютъра да вижда и учи.

"Ако погледнете тези два продукта, те изглеждат изключително сходни, показва Пуерини две напитки на "Старбъкс". - Едната обаче е с обезмаслена сметана, а другата - с обикновена, и технологията на Амазон може да ги различи".

За традиционните хранителни магазини стартът на Amazon go вещае нови сътресения, предизвикани от най-големия търговец на дребно в света. Дългите опашки могат да откажат купувачите, така че компанията, която измисли как да елиминира времето за чакане, ще направи почти революция. Наред с това ще има и масови съкращения на касиери от веригите за магазини.

Амазон не съобщава кога ще отвори нови магазини от този тип, но изтъкна, че няма планове да въвежда технологията в по-големите магазини от веригата Whole Foods Market, която купи м.г. за 13.7 милиарда долара.