Унгарската прокуратура разследва зетя на премиера Виктор Орбан Ищван Тиборч за злоупотреби с еврофондове, съобщи EU Observer. Така официално се потвърждава, че той е собственик на компанията, уличена от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Причината е в поредица от договори за изграждане на улично осветление в унгарски общини, за който са били харчени средства от европейски фондове.

Службата препоръча унгарските власти да започнат национално разследване.

Въпреки че в заключенията на ОЛАФ не са посочени имена, "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че компанията, която е спечелила повечето от тези търгове в периода 2011-2015 г., е Elios Innovative Ltd. Зетят на премиера Виктор Орбан е бил съсобственик в нея. В допълнение, ОЛАФ намери и "доказателство за конфликт на интереси". От 2014 г. Ендре Хамар, бизнес партньор на Ищван Тиборч, е собственик на фирма, която "помага на местните власти да подготвят търговете".

В изявление ОЛАФ съобщи, че спорните търгове обхващат 35 проекта за подновяване на улично осветление под егидата на министерството на околната среда и енергетиката. Службата препоръча също Европейската комисия да поиска от Унгария да върне 43.7 милиона евро, използвани при финансиране на проектите.

Правителството в Будапеща се оправда, че организацията на търговете била извършена при управлението на предишното ляво правителство. Орбан е на власт обаче от 2010 година.