Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков не коментира днес актуалната тема по исканата му оставка в предаването "Още от деня", на което водещ. Въпреки писмото на екипа на предаването "Денят започва с култура", протестите пред БНТ, сигналът до СЕМ и лавината от коментари, за пръв път откакто е водещ в БНТ, Кошлуков пропусна да коментира гореща тема. 

Вместо него обаче го направи един от гостите му - журналистът от БНР Петър Волгин, поканен да говори по темата "Комунизма в учебниците по история".

"Освен предавания за протестъри, направете предавания за нормални хора", обърна се Волгин към Кошлуков.

Според Волгин в БНТ има предавания, в които не могат да се намерят различни гледни точки "дори с трън да влачиш". Журналистът, който не е известен с това, че кани хора с различни гледни точки, когато води предаване по БНР, смята, че така ще се повиши рейтингът на обществената телевизия, защото протестърите са най-много 5%.

Кошлуков, обвинен в намеса при определяне на гости и въпроси от екипа на "Денят започва с култура", похвали колегите си от БНТ.

"Колегите в БНТ се стремят да работят коректно. Колегите в БНТ са почтени и достойни журналисти", заяви той.

Волгин зае страната на Кошлуков в конфликта му с екипа на "Денят започва с култура" още вчера.

Относно влизането на тоталитарния режим в  учебната програма, Волгин разказа, че е завършил гимназия през 1988 г. - година преди падането на режима, който често критикувал заедно със свои приятели, но от леви позиции, тъй като смятал, че "тотално е изкористил лявата идея, идеята за справедливост". Това му създало проблеми и тогава, и по-късно в казармата - "което вие добре разбирате, г-н Кошлуков".

(Известно е, че Емил Кошлуков е осъден по чл. 108 от социалистическия НК, за това, че е проповядвал антидемократична идеология и е разпространявал клеветнически твърдения, засягащи държавния и обществен строй на България". От казармата той влиза в затвора, защото е осъден на 6 години затвор, от които излежава четири в старозагорския затвор".)

"Знам от личен опит недостатъците на този режим. Знам как се правеше така, че да се заглушат неудобните гласове", каза Волгин.

И допълни, че е имало и добри страни - социална сигурност, липса на безработица и престъпност, големи постижения на културата.