Турция обстрелва днес позиции в Северозападна Сирия и заяви, че бързо ще смаже подкрепяните от САЩ бойци от кюрдските Отряди за народна самозащита (ОНС), предаде Ройтерс.

Тези отряди контролират региона на Африн. Н 20 януари т.г. Анкара предприе въздушна и сухопътна операция срещу тях. Президентът Реджеп Ердоган заяви, че Русия е съгласна с действията на страната му. Той допълни, че няма да има отстъпление в кампанията, която откри нов фронт в гражданската война в Сирия, раздирана от военни конфликти от 2011-а насам.

Турските сили и съюзените с тях сирийски бунтовници започнаха офанзивата за прочистването от ОНС на северозападния анклав въпреки опасенията на САЩ, които днес призоваха и двете страни да се въздържат.

Франция призова за спешна среща на Съвета за сигурност на ООН, на която да бъдат обсъдени сраженията в Африн и други райони на Сирия. Великобритания заяви, че ще потърси начини за предотвратяване на по-нататъшна ескалация.

Ердоган обаче заяви, че Турция е решена да продължи кампанията си.

"Няма да има отстъпление в Африн. Обсъдихме това с руските ни приятели, имаме споразумение с тях. Обсъдихме го и с други сили от коалицията и САЩ", каза той в реч в Анкара.

Русия, която е военен съюзник на режима на Башар Асад и държи една от главните военновъздушни бази в Сирия - Хмеймим, в провинция Латакия, засега не е потвърдила, че е дала зелена светлина на кампанията, срещу която Сирия е решително против. Но няма признак и за действия на Москва да й попречат.

Бируск Хасака - говорител на ОНС в Африн, заяви, че е имало сблъсъци между кюрдите и подкрепяни от Турция сили. Турски обстрел е поразил цивилни райони в северозападната част на региона.

Жител на турското гранично село Сугедиги развява националния флаг край танковете, отправящи се към Сирия.

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС), в които водещо влияние имат ОНС, заявиха, че могат да изпратят подкрепления в Африн. Те поискаха международната общност да положи усилия, за да спре атаката на Анкара.

Турция смята ОНС за терористична гупа, свързана с кюрдските бунтовници в Турция, и се разгневи от американската подкрепа за нея в битката срещу "Ислямска държава" в Сирия. Това е един от проблемите, които много силно влошиха отношенията между двете страни.

Ердоган се зарече също да изтика СДС от градчето Манбидж на изток. То е част от много по-голям район в Северна Сирия, контролиран от тази група, която оглави подкрепяната от САЩ кампания за разгрома на "Ислямска държава" в сирийските й крепости миналата година.

Това увеличава възможността за продължителен конфликт между Турция и съюзената с нея Свободна сирийска армия (ССА) срещу подкрепяните от американците СДС.

Турският вицепремиер Мехмет Шимшек, който отговаря за икономиката, се опита да омаловажи дългосрочните рискове.

"Нашите инвеститори трябва да са спокойни, ефектът ще бъде ограничен, операцията ще бъде краткотрайна и ще намали заплахата от терор за Турция в бъдеще", каза той в Анкара.

Висш представител на Анкара отказа да даде времева рамка, но заяви, че операцията ще върви бързо. И допълни, че страната му смята, че има известна подкрепа и в Африн, и в Манбидж.

Нури Махмуд - представител на ОНС, сподели, че подкрепяните от Турция сили не са превзели никакви територии в Африн.

"Нашите сили до този момент ги отблъскват и ги накараха да се оттеглят", каза той пред Ройтерс.

Друг турски представител обяви, че силите на Анкара и бойците от ССА са започнали да напредват по източния фланг в Африн, като са превзели хълма Арша северозападно от град Азаз.

Оператор на Ройтерс край турския град Хаса, от другата страна на границата срещу Африн, видял турски обстрел тази сутрин. Агенция Доган съобщи, че турски хеликоптери "Хауицър" са открили огън рано сутринта и че самолети и ракети са поразили обекти на ОНС.

Кола с турския флаги трактор минават покрай военна колона край границата със Сирия.

Турция смята присъствието на ОНС по южната си граница за заплаха за вътрешната си сигурност. Разгромът им в Африн ще намали размера на контролираните от кюрди територии по границата и ще свърже два региона, контролирани от бунтовниците срещу Асад - провинция Идлиб и район, където Анкара води 7-месечни сражения през 2016-2017 г., за да изтика "Ислямска държава" и ОНС.

Подкрепяните от Анкара фракции на ССА, които сега се бият под знамената на новосформираната Национална армия, също искат управлението на ОНС в Африн да свърши. Те обвиняват кюрдските отряди, че са прогонили от домовете им 150 000 арабски жители на градчетата Тел Рифаат и Мениг източно от Африн. Селищата са под кюрдски контрол от 2016 г.