Точно 23 страници, от които по-голямата част - преразказ за работата, извършена от служителите на ДАНС по събиране на информация, заедно с около 3 страници изводи и констатации. Това представлява прословутият доклад на ДАНС по проверка на работата на системата БАЦИС на агенция "Митници". Документът е разсекретен. Клуб Z разполага с копие. Предстои документът да бъде публикуван, след като се извървят процедурите за това по закон. Това стана ясно днес след заседание на две парламентарни комисии, на което главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на финансите Владислав Горанов, шефовете на ДАНС и на митниците Димитър Георгиев и Георги Костов, както и служители на двете институции бяха изслушани за това има ли "пробив" в системата.

 

От документа става ясно, че е подготвен по искане на прокуратурата след сигнал от "Българска газова и петролна асоциация".

Сигналът визира постоянно променящите се изисквания към подаваните от икономическите оператори данни, което затруднява търговската дейност. Също така, споменато е и умишлено заличаване на данни, подавани и съхранявани на БАЦИС, с цел прикриване на незаконни действия на икономически оператори (ИО), пише в документа от ДАНС.

От ДАНС са поискали от компании, които търгуват с горива и енергийни продукти, информация за констатирани от тях нередности. От документа става ясно, че от "Лукойл" се говори за "изчезване" на електронен акцизен данъчен документ. В останалите отговори от фирми най-често се казва, че такива данни нямат. Проверката е посочила, че след този случай няма други констатирани нередности от същия вид, по данни на митниците.

В хода на проверката на ДАНС са разпитани и 18 служители на Агенция "Митници", които имат отношение към внедряването на системата БАЦИС, работата с нея и комуникационните системи на агенцията. В резюметата на получените от служителите отговори най-честите отговори са или че не им е известно да има, или че няма възможност за заличаване или промяна на подадени данни към БАЦИС.

Следва "разяснителна" част от доклада по свършеното от ДАНС. В тази част се казва, че през септември 2015 г. е регистриран инцидент, свързан със загуба на данни от измервателни устройства. Инцидентът е в резултат на действия от служител на агенция "Митници", предприел мерки за освобождаване на пространство на сървър на БАЦИС. Оказва се, че след това е констатирано, че данните от измервателните уреди на два икономически оператора, които се подават към системата, не се записват на сървъра на БАЦИС. За този случай има доклад от митническия служител, както и проверка от инспектората в митниците. Не става ясно какво е установила проверката.

В доклада на ДАНС се казва още, че по време на проверката, провеждана от агенцията, се получават данни за нефункциониране на интегрирани комуникационни устройства за наблюдение и контрол (ИКУНГ). Това са устройствата, които се използват за изпращане на данни в БАЦИС, постъпващи от измервателните устройства в данъчните складове. 

В доклада на ДАНС има препратки към други документи, които са част от проверката, но не са достъпни. Следват три страници, в които има 9 констатации за "слабости и уязвимости" на системата и 4 извода. Ето факсимилета от тази последна част от доклада на ДАНС.

Последното заключение е, че ръководството на агенция "Митници" е предприело действия за отстраняване на притеснителните констатации:

Предстои да бъде разсекретена и стенограмата от комисията за борба със сивана икономика в парламента от 16 ноември миналата година, когато главният прокурор Сотир Цацаров е бил изслушан по казуса на закрито заседание.