Стартът на Световния икономически форум в Давос през тази година изглежда оптимистичен. Не само заради високите гости. За първи път от 18 години в събирането на световния елит в швейцарския курорт участва американски президент, след 20 години отсъствие там ще бъде и председателят на Европейската комисия (EК). Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обаче ще пропусне събитието, което се провежда под мотото "Да създадем общо бъдеще в един разединен свят".

Нарендра Моди, премиер на една от най-бързо развиващите се икономики в света, ще открие официално форума. Той е и първият от 20 години насам индийски лидер, който участва в Давос. Повечето участници в ежегодното тридневно събитие, събрало над 3000 политици, бизнесмени и знаменитости от цял свят, не очакват икономически заплахи през 2018 година. Около 1900 от участниците в Давос са бизнесмени, близо 340 - политици и публични фигури, представителите на медиите наброяват около 230, а хората на изкуството и културата  са около 40 души. Едва 21% от всички участници са жени, 79 на сто - мъже.

Вълна от оптимизъм се усеща на този форум. Световната икономика расте, през миналата година беше отбелязан рекорден ръст на щатските индекси и глобалните: Dow Jones се повиши с 25% през 2017 г., в Хонконг Hang Seng - с  35 на сто, S&P500 и японският Nikkei се повишиха с 19%, германският DAX - с 11% , френският CAC40 - с 8%. МВФ повиши прогнозата си за ръст на световната икономика до 3.9% за тази и следващата година.

Въпреки това част от експертите винаги са били скептично настроени към твърде големия оптимизъм. Според доклада на Световния икономически форум, публикуван седмица преди началото на форума, икономисти очакват увеличаване на рисковете, които биха могли да доведат до нова икономическа криза. Основният проблем е, че никой не може да предвиди кога един или друг риск ще надделее и ще стане фатален.

Китай е сочен като вероятна отправна точка за глобалния спад. През последните години страната рязко увеличи нивото на дълга спрямо БВП. В резултат на 2017 г. общият дълг на Китай (компании, държавни институции, банки и домакинства) достигна рекордните 264% от БВП в историята. "Смятам, че Китай ще се превърне в епицентър на нова глобална криза", заяви професорът от Харвард Кенет Рогоф. Дълговата дупка не е само проблем за Китай, но и за цялата световна икономика. През третото тримесечие на 2017 г. общата задлъжнялост в света достигна рекордните 233 трилиона долара. От края на 2016 г. показателят е нараснал с цели 16 трилиона долара. Освен Китай "рекордьори" по натрупване на задължения са Канада, Франция, Хонконг, Южна Корея, Швейцария и Турция.

Основателят и президент на Световния икономически форум Клаус Шваб дори прогнозира, че "сме в края на цикъл на икономически подем", а негативните социални последици от финансовата и икономическата криза отпреди 10 години още могат да бъдат усетени. 

Никой не може днес да решава сам въпросите от глобалния дневен ред, каза Шваб. Това, от което наистина и спешно се нуждаем, е новият социален договор, който осигурява истинско качествено подобрение на живота за всички онези, които са изостанали. По силите ни е да го направим, за да се справим с опасностите на глобалното общество.

На 26 януари участниците във форума ще чуят речта на американския президент Доналд Тръмп, който се очаква да представи стратегията си "Америка на първо място".

Около 1900 от участниците в Давос са бизнесмени, близо 340 - политици и публични фигури, представителите на медиите наброяват около 230, а хората на изкуството и културата са около 40 души. Едва 21% от всички участници са жени, 79 на сто - мъже.

Според анализ на "Ню Йорк таймс" на сегашния форум опасенията от популизма са отслабнали и глобалната икономика изглежда най-стабилна от години. Вашингтон даде щедри данъчни бонуси на богатите домакинства и корпорациите - и човекът, постигнал това, президентът на САЩ Доналд Тръмп, се кани да посети Давос.

Събралите се в Давос имаха много причини да се чувстват късметлии и преди. Сега имат още повече. Льо Пен беше победена от открит поддръжник на глобализацията и бивш инвестиционен банкер на "Ротшилд" - Еманюел Макрон, който също е посещавал Давос. Официално Великобритания все още върви към напускане на Европа, но при условия, които няма да променят нищо значимо, докато политиците се преструват, че извършват революция. Антиглобалистките заплахи на Тръмп доведоха до минимални промени в международния ред - НАТО и СТО все още съществуват, а обещаната търговска война с Китай не е започнала.

Европа, отдавна смятана за тежкия случай на глобалната икономика, сега е лидер в растежа. Победата на Макрон във Франция доведе до промени в трудовото законодателство, пословично с липсата на гъвкавост, което хареса на бизнес лидерите, докато в същото време обещава защита на работещите, подобна на тази в северните страни. Испания също показва подобрение с нарастването на износа и дори драмата със заплахата за отделяне на Каталуния не попречи на растежа. В САЩ икономиката получи импулс от активния фондов пазар. Китай успокои страховете за дестабилизиращо забавяне на икономиката, Бразилия излезе от икономическата депресия, а икономиката на Мексико продължава да расте въпреки съмненията за бъдещето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия. Дори Япония отбеляза траен икономически растеж. Глобалният растеж през тази година обещава да бъде най-бързият от 2011 г. насам.

Въпреки оптимизма си "Ню Йорк Таймс" все пак отбелязва, че това не означава, че участниците в Давос нямат поводи за притеснение - Северна Корея, потенциална търговска война между САЩ и Китай, НАФТА, предстоящите избори в Италия, нестабилната коалиция в Германия и "Брекзит". Не на последно място, причините за недоволството, довело до популистката вълна, все още съществуват, завършва коментарът.