Скандалът в Германия около бившия болногледач Нилс Хьогел се разраства. Той вече излежава доживотна присъда за умишлено убийство на шестима пациенти, произнесена през февруари 2015 г.

Сега обаче прокуратурата в Олденбург му повдигна ново обвинение след доказани още 97 убийства на пациенти.

Това е най-мащабното масово убийство в следвоенната история на Германия.

Болногледачът е умъртвявал пациентите, като им е поставял инжекции със смъртоносни дози медикаменти. Така се предизвикват фатални смущения на сърдечния ритъм, в повечето случаи настъпва смърт.

Установено е било, че освен първите 6 случая престъпникът е ликвидирал и 62-ма пациенти в клиника в град Делменхорст, където първоначално е работил. Впоследствие е преминал на работа в болница в град Олденбург, където е причинил умишлено смъртта на още 35 души. И в двете здравни заведения престъпникът е работил между 1999 и 2005 г., и то в интензивни отделения. Той е инжектирал на пациенти в тежко състояние завишена доза от 40 милилитра медикаменти за сърце и незабавно е напускал интензивното отделение. Секунди след това се задейства алармата, той се връща и започва животоспасяващи действия. Така сред колегите си, които не са подозирали престъпна дейност, Нилс се прославя с прозвището  “Рамбо Спасителя”.

Краят на престъпната му дейност настъпва през 2005 г., когато колежка на Нилс Хьогел го залавя на местопрестъплението в интензивното отделение на болницата в Делменсхорст. Тогава пациентът е спасен, а Хьогел изправен на съд. Година по-късно получава първата си присъда – пет години лишаване от свобода заради опит за убийство. Обвинението обжалва наказанието. През 2008 г. втора инстанция завишава наказанието на 7 години и половина лишаване от свобода и доживотна забрана за упражняване на професията болногледач.

Същата година Катрин Ломан подава сигнал в прокуратурата в Олденбург. Тя е убедена, че майка й не е издъхнала от естествена смърт в интензивното отделение, а най-вероятно е станала жертва на Хьогел.

Започва следствие и така се стига до разкриването на още престъпления. През февруари 2015 г. Нилс Хьогел е осъден на доживотен затвор.

Още през ноември м. г. прокуратурата в Олденбург съобщи, че има доказателства за извършени от Нилс Хьогел над 100 убийства.

Това сочели съдебномедицински експертизи на ексхумирани трупове на бивши пациенти. Това е станало по сигнали на близки, които са се усъмнили в причините за смъртта на болните им роднини, които са били поверени на грижите на Хьогел.

Че Нилс Хьогел още веднъж ще застане пред Темида, е ясно. Сигурно е също, че не е възможно да получи по-сурово наказание от доживотна присъда, която вече излежава. Новият процес обаче донякъде ще е утеха за близките на избитите от Хьогел, които чакат справедливост и ще я получат.