БСП иска да се проведе референдум "за" или "против" ратификацията на Истанбулската конвенция. Това обяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова в Народното събрание.

[[nid:63261]]

Основният мотив - темата разделяла нацията и затова трябвало да се проведе допитване до народа.

В специално изявление Нинова призова да спрат всички парламентарни процедури по ратификацията на конвенцията. Днес тя влиза за разглеждане в парламентарните комисии. Нинова допълни, че още утре депутатите от БСП ще внесат в деловодството необходимия брой подписи според закона за референдумите за иницииране на допитване. По закон национален референдум могат да инициират 48 депутати. Нинова каза още, че иска спиране на ратификацията на конвенцията, защото, след като тя бъде ратифицирана, по нея не може да има допитване.

От БСП предлагат въпросът на референдума да бъде "За или против сте ратификацията на Истанбулската конвенция".

"Ние продължаваме с внасянето на закони, които изпълняват изискванията на Истанбулската конвенция, що се отнася до насилието над деца. Смятаме, че това е верният път, за да стане реалност борбата срещу това насилие. Ние сме твърдо против него", заяви Нинова.

И допълни, че само народът може да каже своето мнение по създалата се ситуация с общественото напрежение около спорните текстове на Истанбулската конвенция.