Докато кабинетът тества екозащитниците склонни ли са на компромис относно решението за Национален парк "Пирин", на министъра на околната среда и водите Нено Димов му се наложи да защитава правителственото решение и пред Европейския парламент.

Както стана ясно, от екокоалицията "За да остане природа в България" са получили писмо от пресцентъра на Министерския съвет, в което без мотиви и обяснителни бележки от МС дават заявка, че са склонни да променят едно от двете си решения за Пирин, взети на 28 декември м.г. Става въпрос за проекторешение, изготвено във вид за приемане като точка на заседание на министрите, с което се прави промяна във второто решение на МС (номер 823), с което се указва на министъра на околната среда и водите да предприеме спешни действия по съгласуване с екозаконодателството при наличие на инвестиционни намерения. Няма и намек за изменение на първото решение (821), с което се промени плана за управление на парка така, че да се даде разрешение не само за уж искания втори кабинков лифт, но и за изграждането на нови ски писти и съоръжения към тях.

По същество новият текст е опит на правителството да покаже, че засега гарантира строителството само на втория кабинков лифт. Но само засега. Тома Белев определи опита като "тест дали ще мине номерът". От екокоалицията отказват да приемат този вариант и настояват за отмяна на решение 821.

Това е българска работа

Междувременно на екоминистър Нено Димов му се наложи да се обяснява за това решение не само у нас, но и пред Европейския парламент. Днес Димов бе на изслушване в ресорната комисия в ЕП в качеството си на министър от председателството на България на Съвета на ЕС.

Въпросът за Пирин му бе зададен от Катрин Каденбах, член на Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

"Аз самата съм виждала този парк само на снимка, за съжаление. Твърдите, че само 2% ще бъдат отворени за застрояване и нов въжен лифт, но има и планове за нови писти и реконструкция, не само за въжен лифт. 42% се отварят за водохващания за питейни нужди, опасенията обаче се, че те ще се използват и за производството на изкуствен сняг. Вашето решение не отговаря изцяло на еврозаконодателството, ние смятаме, че е нарушена директивата за опазване на околната среда", посочи евродепутатката.

Нено Димов отговори с неохота с мотива, повторен на няколко пъти по време на цялото изслушване, че му се иска да говори като председател на Съвета за всичките 28 страни членки, не за България.

"Задавате ми въпрос, свързан с изключително национална политика и няма допирни точки с председателството на европейския Съвет. Бих влезнал в подробности в разговор след това, но сега да не кажете че бягам от въпроса... Двата процента, за които говорим, са "буферна зона", разрешена от ЮНЕСКО, тоест това става зона за туризъм и всички действия, които са разрешени, са в рамките на тази зона и нищо извън това. А останалите 45%, за които говорите, те са действително за питейни нужди и това е разрешено от българския закон и не противоречи по никакъв начин на никой европейски закон. Нещо повече, ние говорим в момента за достъпа до вода на гражданите, не може да имаме двоен аршин. Гражданите на ЕС трябва да имат достъп до чиста питейна вода. Не виждам противоречие, нещо повече, и комисар Вела (Кармену Вела, комисар по екологията, б.р.) в интервю каза, че на този етап няма нарушено българско законодателство и европейско. Аз съм убеден, че ние няма да нарушим и в бъдеще време законодателството и на България, и на ЕС.", посочи той.

И допълни, че "само балансът между икономическо развитие и опазването на околната среда" може да гарантира развитие.

Моля, без спекулации

На българския министър не му се разминаха и критичните бележки относно климатичните промени. Както е известно, той е скептик за наличието на глобално затопляне и нееднократно е изказвал мнение, че не вярва в него. Бе критикуван за това и у нас, веднага след като стана ясно, че ще оглави екоминистерството в кабинета "Борисов" 3. Предусещайки, че ще бъде атакуван по тази линия, още в началото на изложението си Димов подчерта, че за да се избегнат спекулациите заявява, че Европа има консенсус по климатичните промени и България е част от този консенсус.

"Малко е шокиращо мнението ви за климатичните изменения, като че ли не се доверявате на ЕС и на науката. Не знаем защо са изчезнали динозаврите, но трябва да се позоваваме на научните изследвания. Има наводнения, горски пожари и пр. през последните последните десетилетия", атакуваха евродепутати:

"И аз съм шокиран от дебата, който се води тук и не е достатъчно да обявим консенсус и че вие го одобрявате като председателство. Не смятам, че е приемливо вие с формулировки да се опитвате да поставите под съмнение научните доказателства за изменения в климата".

На Димов бе припомнено и че страната ни, заедно с Полша, атакува стандартите за вредни емисии от големите промишлени предприятия.

"Не е маловажно, когато се постигне политически консенсус. Науката не борави с термина "консенсус", докато политиката борави. В рамките на председателството ние ще работим за този консенсус между 28-те членки", отвърна на въпросите Нено Димов.

Цялото изслушване можете да гледате ТУК.