Руският олимпийски комитет (РОК) е решен да води битка с Международния олимпийски комитет (МОК) за спрените без обяснение от зимните игри в Пьончан спортисти, пише "РИА Новости".

На 19 януари комисия на МОК отряза 111 състезатели в списък с 500 имена. Това обаче е предварителна и неокончателна мярка. На 27 януари в Южна Корея МОК ще вземе финално решение кои руснаци могат да участват и кои не.

Както е известно в края на 2017-а МОК забрани на Русия да присъства в Пьончан заради "системна и дирижирана употреба на допинг" в Сочи четири години по-рано. Организацията обаче отвори вратата за руски спортисти, които досега не са хващани със забранени стимуланти. Те няма да стартират от името на страната си, ще бъдат под неутрален флаг, няма да чуят и химна си, ако станат шампиони и т.н. и т.н.

Сред задрасканите "на първо време" има големи имена. Като например 6-кратният олимпийски шампион в шорттрека Виктор Ан, биатлонистът Антон Шипулин, ски-бегачът Сергей Устюгов, още потенциални медалисти в шорттрека, хокеисти, фигуристи, бобслеисти...

Всички те никога досега не са се проваляли на допинг тест, не са избягвали такъв и няма данни за злоупотреби, като например подмени на положителни проби, както се е случвало в Сочи. Поне така гласи официалната информация.

За хокеистите (в Пьончан няма да играят звезди от Националната хокейна лига на САЩ и Канада) МОК се е оправдал с Международната федерация по хокей, която е зачеркнала определени състезатели, без да дава обяснение. Не и с днешна дата.

Същото се отнася за фигуристите Ксения Столбова и Иван Букин.

Това е причината вече от няколко дни тези и други спортисти публично да изказват недоволство от намерението на МОК. Те са готови да подадат искове в Арбитражния спортен съд (КАС) в Лозана. Сега институцията буквално е залята от жалби на състезатели, които бяха спрени още през миналата година.

РОК ще окаже финансова и юридическа помощ на спортистите, които останат извън игрите, заяви руският спортен министър Павел Колобков, цитиран от РИА Новости.

Има спортове, които са незасегнати от мерки на МОК, като например сноуборда. Всички руски спортисти в тези дисциплини, заявени за игрите, са получили "зелена" светлина.