"Готов съм да бъда разпитан от Мълър. Всъщност го очаквам с нетърпение", заяви Доналд Тръмп на пресконференция в Белия дом, предаде Ройтерс.

И добави:

"Бих го направил под клетва".

Както е известно спецпрокурорът Робърт Мълър разследва намесата на Русия в изборите през 2016 година. Вчера за първи път той разпита и човек от кабинета на президента - Джеф Сешънс, главен прокурор и правосъден министър.

Президентът на САЩ подчерта отново, че според него не е имало никакво съглашателство, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Тръмп и преди е обещавал да съдейства на разследването и негови адвокати разговарят с екипа на Мълър. Той уточни сега, че иска това да стане възможно най-скоро.

По-рано вчера Ройтерс съобщи, че високопоставни служители на разузнаването, включително директортът на ЦРУ Майк Помпео, са били разпитвани от екипа на Мълър дали Тръмп се е опитвал да попречи на разследването за руската намеса, което означава възпрепятстване на правосъдието. А това е достатъчно голямо нарушение, за да се поиска импийчмънт на държавния глава.  

Президентът говори и за имигрантската си политика. Той направи крачка назад и обясни, че е готов да обмисли предоставянето на гражданство на нелегални имигранти, пристигнали в САЩ като деца, като получаването му ще отнеме 10 до 12 години. Това засяга около 700 000 души. Държавният глава искаше да ги изгони от САЩ, но след като миналата седмица конгресмените не приеха бюджета именно заради неговата политика по миграционните въпроси, сега той напомни, че защитата, с която се ползват младите имигранти, изтича на 5 март, но заяви, че е готов да отложи крайния срок и изрази увереност, че може да бъде постигнато споразумение по въпроса за имиграцията. Тръмп обаче определи като сложен въпросът за статута на родителите им, които са влезли в САЩ незаконно.

Стопанинът на Белия дом обаче не отстъпва по въпроса за строежа на стената по границата с Мексико, което е негово основно предизборно обещание. Той обяви, че законът за имиграцията, който ще бъде представен следващата седмица, ще включва и 25 милиарда долара за строеж на стена по границата.

Републиканският сенатор Линдзи Греъм, водещ участник в преговорите за постигане на споразумение за имиграцията, определи изявлението на Тръмп като важен пробив, който увеличава шансовете за намиране на решение.