БСП внесе днес в парламента 74 подписа на народни представители с искане за провеждане на референдум за ратификацията на Истанбулската конвенция.

Това обявиха от партията минути след като излязоха от деловодството на Народното събрание. Въпросът на народното допитване ще е:

"Подкрепяте ли Народното събрание на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?

Според соцдепутатите след решението на ГЕРБ да отложи решението за ратификация референдумът става още по-наложителен.

"Предвид това, че правителството и мнозинството се провалиха в усилията да проведат обществена дискусия и разяснения по този въпрос, считаме, че един референдум и предшестващата него обществена кампания и дискусия ще даде отговор на многото въпроси, пред които сме поставени, четейки тази Истанбулска конвенция", заяви депутатът Жельо Бойчев.

Според него народът трябва да се произнесе по подобен важен обществен въпрос. БСП се обяви против конвенцията, в тон с "Обединените патриоти", въпреки че евродепутатите от соцпартията я подкрепиха в Брюксел, а лидерът на ПЕС Сергей Станишев даже заплаши собствената си партия с последици.