Председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски призова предвидените в Закона за енергетиката промени да влязат максимално бързо, за да може ефектът от тях да се усети от бизнеса. В предаването "Лице в лице" на bTV той обаче прогнозира, че ефектът няма да е по-рано от 6 месеца. 

Става въпрос за промени, подготвени в съответствие с изискванията на европейски директиви и регламент, които ще помогнат за регулиране на пазара на електроенергия у нас, в т.ч. и на борсата. Те разширяват правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране и на министъра на енергетиката да проверяват енергийни търговци, и предвиждат сериозни санкции при изкривявания и злоупотреби на пазара.

Работодатели и синдикати се канят да протестират срещу повишените с до 60% цени на тока за индустрията, резултат, според тях, от спекулативни сделки и картел на енергийната борса. Цените на стоки и продукти вече започнаха да се повишават в резултат на поскъпналата електроенергия, в зависимост от енергоемкостта на съответния продукт. Анализатори вече прогнозираха, че това ще увеличи инфлацията.

В момента в българската енергетика ври и кипи, имаме един нарушен баланс на либерализирания пазар, имаме проблеми и мнотго тревожен спад на износа на ток, който влияе косвено, имаме отложени тежки проблеми като АЕЦ "Белене", която е воденичен камък, заяви Хиновски.

Той отбеляза, че катаклизмът в цената на тока за индустрията е опасен, тъй като българската нормативна база не е била подготвена. Хиновски даде пример с европейския регламент, който е трябвало да се транспонира преди три години в законодателството ни, но това не е направено.

Председателят на Българския енергиен форум потвърди, че има много спекуланти в търговията на борсата и тя се манипулира. Той даде и пример с един, по думите му, прост трик. Заявява се договор за голямо количество ток, отказва се в последния момент, някой купува тази електроенергия евтино и още същия ден прави сделка. Тези игри са забранени от европейското законодателство, каза Хиновски, пояснявайки, че ако евродирективата е била в сила и у нас, правилата на играта на енергийната борса щяха да са регламентирани.

Той даде и друг пример за предложена от голяма централа базова енергия за 300 мегавата, но ЕРП-атата искат да купят между 20 и 50 мегавата, а такова предлагане няма. Хиновски посочи, че е необподимо да се промени политиката по предлагане на пакети на борсата, в името на постигане на устойчивост на цените. Вторичният пазар е голям проблем у нас, но евродирективата го забранява, затова е от полза максимално бързо да се транспонира в законодателството ни, подчерта Иван Хиновски.

Общият брой на лицензираните търговци на ток у нас е 169, като само за миналата година ръстът е със 17.4%.