Катерина Тихонова - по-малката от двете дъщери на руския президент Владимир Путин, се развежда, съобщи Блумбърг.

Агенцията цитира четирима души, запознати с въпроса, но пожелали анонимност.

Доскорошният зет Кирил Шамалов, станал супербогаташ с малко помощ от някои от най-близките хора на тъст си, се е върнал на работа като шеф в петролната компания "Сибур". Там той работил преди брака си. Оттам започнал възходът му, превърнал го в милиардер. И там го довело падението му.

Обратите в съдбата на Шамалов са един от редките случаи, когато се разкриват тайните начини, по които обкръжението на Путин свързва семейство, приятели и финанси, отелязва Блумбърг.

Възходът на Кирил Шамалов започва през 2012 г., когато той се готви за женитба. Тогава той е вицепрезидент на "Сибур". Главните акционери там - олигарсите Леонид Михелсон и Генадий Тимченко, го издигат до зам. изпълнителен директор, а след това му дават 4,3 на сто от компанията. През 2014 г. със заем от "Газпромбанк" той придобива още 17 процента от Тимченко за около 2,2 милиарда долара. А тогава е само на 32 години.

През април 2017 г. "Сибур" обявява, че Шамалов е продал на Михелсон акциите, които е закупил от Тимченко. Макар подробностите и причината за сделката така и да не са били огласени, запознат с трансакцията източник твърди, че Шамалов не спечелил нищо от продажбата, тъй като му позволили да притежава тези акции като един вид доверие, понеже е член на семейството на Путин. Краят на  този привилегирован вид собственост дошъл заедно с края на брака, твърдят три от източниците.

Тези връзки са били вниметелно следени от американското Министерство на финансите и други агенции във Вашингтон. До 29 януари следователите трябва да предадат списък от руски олигарси, които могат да бъдат подложени на по-нататъшни санкции. Сред руския елит растат опасенията, че черният списък на САЩ ще се разшири и ще включва наследниците им, като усложни за години напред живота им.

Шамалов отказал да коментира информацията, съобщи негов представител. От офиса на Катерина Тихонова засега не са отговорили на молбата за коментар. Не са отговорили също така говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, Леонид Михелсон и от "Газпромбанк".

От пресслужбата на "Сибур" заявиха, че Шамалов се е издигнал в йерархията и е получил акциите от акционери въз основа на постиженията си.

Гоорител на Тимченко заяви, че олигархът продал на Шамалов акции на пазарна цена.

Бащата на Шамалов не е открит за коментар.

Излизането от семейния кръг на Путин обаче не било тотална загуба за зетя, чието богатство според Индекса на милиардерите на Блумбърг възлиза на 800 милиона долара Това се дължи най-вече на онези 3,9 на сто от "Сибур", които той все още притежава. Тези акции в момента се оценяват на 504 милиона долара.

В тези оценки не влизат лихвите, които Шамалов може да е платил за заема от "Газпромбанк", нито промяната на семейното му положение. Според руските закони бившите съпрузи имат право на половината от всички активи, натрупани по време на брака, освен ако не е имало предбрачно споразумение.

Кирил Шамалов. Снимка Туитър

Кремъл толкова ревностно пази семейните тайни на Путин, че дори при условие за анонимност, хора, потърсени във връзка с последните информации, не споделили дали Катерина Тихонова се е развела, нито дори кога се е омъжила.

Самият президент рядко говори за семейството си. Двете му дъщери носят момински фамилии, различни от неговата. Самият Путин обяви за собствения си развод пред телевизията, докато заедно с тогавашната си съпруга Людмила излизаше от балетно представление в Кремъл през 2013 г.

Две години по-късно той сподели, че двете му дъщери - Катерина и Мария, са завършили руски университети и говорят по няколко езика и се справяли добре в кариерите си, като не се появявали публично и избягвали да се занимават с бизнес или политика.

В YouTube има видео, на което Катя танцува. Гледано е над 1,3 милиона пъти. Знае се, че тя работи в Московския държавен университет.

 

 

Мария е ендокринолог и е омъжена за холандец. Миналата година новината, че те имат дете, дойде от интеврвю на Путин пред американския режисьор Оливър Стоун.

Макар вече да не е свързан пряко с Кремъл, Кирил Шамалов може да попадне в новия американски черен списък. 

Баща му Николай бе вкаран в черния списък на ЕС зарази конфликта в Украйна. Шамалов-старши бе обявен за част от "влиятелна група" около Путин. Той е акцьонер в банка "Россия" - първата институция в страната, санкционирана от САЩ. Част от нея притежава и Генадий Тимченко.