Facebook и Google се превръщат в заплаха за демокрацията, каза в традиционната си реч на Световния икономически форум в Давос милиардерът Джордж Сорос. Той коментира, че социалните мрежи са "пречка за иновациите" и повдигна въпроса за способността им да оформят общественото мнение. Той обаче предвиди, че дните им са преброени, заради европейските регулации.

"Необходими са истински усилия, за да се установи и защитава това, което Джон Стюарт Мил нарича "свобода на ума", каза милиардерът. "Възможно е, когато тя веднъж е загубена, хората, израснали в дигиталната епоха да срещат трудности при връщането ѝ."

Според него зависимостта от социалните мрежи има огромни политически последствия и вече е изиграла ключова роля в избирането на американския президент Доналд Тръмп.

87-годишният милиардер похвали усилията на еврокомисарката с ресор конкуренция Маргарете Вестагер, която стана известна с борбата си да накара американски технологични гиганти като Google, Amazon и Apple да плащат данъци според европейските правила. Сорос заяви, че тъй като Европейският съюз няма собствени технологични гиганти и затова е най-подходящ да "защити обществото от тях", докато американските регулатори са твърде слаби.

"Смятам, че настоящият исторически момент е много болезнен. Отворените общества са в криза, а диктаторски режими и мафиотски държави като Русия на Путин са във възход", каза Сорос.

"В САЩ Доналд Тръмп иска да установи мафиотска държава, но не може, защото Конституцията, институциите и жизненото гражданско общество няма да го позволят."

Милиардерът нарече Тръмп и администрацията му "световна опасност" и добави, че според него президентът ще си е отишъл "до 2020 г. или по-рано".

"САЩ вървят към ядрена война като отказват да приемат, че Северна Корея е станала ядрена сила. Това създава сериозен стимул за КНДР да развива ядрената си програма с най-високата възможна скорост, което от своя страна може да накара САЩ да ги изпреварят и да демонстрират ядреното си превъзходство. Това в крайна сметка може да предизвика ядрена война заради опитите за предотвратяване на ядрена война. Очевидно противоречива стратегия."