САЩ въведоха нови санкции срещу Русия, предаде Би Би Си. Те са насочени срещу 21 физически лица и 21 руски организации.

Черният списък е публикуван на сайта на Министерството на финансите на Щатите. От него личи, че сред санкционираните е предприятие за производство на машини на милиардера Алексей Мордашов, както и компанията "Технопромекспорт", която бе съдена от Сименс за незаконна доставка на елтурбини за анексирания от Русия полуостров Крим.

Сред санкционираните е и полската компания Doncoaltrade, както и "Внешторгсервис", които оперират с най-големите мини в Донбас. Ограничения са предприети и срещу украинския олигарх Серкей Курченко и неговата фирма "Газ-Алианс". В списъка е и компанията "Евро Порис" на бизнесмена Евгений Пригожиним, както и 12 фирми, свързани със "Сургутнефтгаз".

Сред изброените физически лица са заместик-министърът на енергетиката на Русия Андрей Черезов, директорът на отдела по оперативен контрол и управление на енергетиката Евгений Грабчак и началникът на "Технопромекспорт" Сергей Топор-Глинка.

Единайсет от санкционираните физически лица са украинци - проруски сепаратисти, които заемат висши длъжности в отцепилите се от управлението на Киев и самопровъзгласили се за независими Донецка и Луганска народни републики. В "черния списък" на САЩ са включени и няколко компании, които работят по инфраструктурни проекти на Кримския полуостров, съобщи БТА.