"Климатичен скептик" току-що оглави политиката на ЕС по околната среда.

С това заглавие авторитетното списание "Форбс" публикува материал за българския министър на околната среда и водите Нено Димов, известен с мнението си, че глобално затопляне не е плод на човешка ръка, а е измама, свързана с бизнес интереси, като го сравнява с друг отявлен "климатичен скептик" - част от екипа на американският президент Доналд Тръмп. С глобалното затопляне нееднократно се е подигравал самият Тръмп, който оттегли Щатите от споразумението за климата.

Автор на материала е Дейвид Кийтинг, външен автор.

Формален повод е изслушването на Нено Димов пред комисията по околната среда в Европейския парламент. Въпреки призивите на министъра да не се спекулира със стари негови изказвания, защото България е част от консенсуса на ЕС по климатичните промени, евродепутатите не му спестиха критики и въпроси относно личното му мнение и недоверието му към науката. Статията преразказва как е протекло изслушването.

"Някои от миналите му изказвания се върнаха, за да го преследват", посочва Кийтинг. - "Законодателите бяха разтревожени, че човек, който някога е наричал измененията в климата измама и се описва като противник на науката за климата, ще координира политиката на ЕС за околната среда през следващите шест месеца".

"Димов няма да бъде традиционният президент на Съвета по околна среда, където предишните министър-председатели са имали тенденция да идват от чисто политически или екологичен произход. В този смисъл той може да намери обща кауза с колегата си отвъд Атлантика. Скот Прюит, новият ръководител на американската агенция за опазване на околната среда, има същата история на борба с екологичните регулации и поставяне под съмнение на климатичните промени."

Като министър на околната среда на България Димов ще председателства Съвета по околна среда до края на юли. Това означава, че той ще определи дневния ред и ще води преговори с ЕП от името на всички държави-членки. Съветът не предлага законодателство - тази задача се пада на Комисията, изпълнителната власт на ЕС, и на комисаря по околна среда Кармену Вела. Но Димов все още ще има правомощията да направлява важни законодателни актове през следващите месеци държава от ЕС, припомня изданието.

"Форбс" прави и ретроспекция на публичните изяви на Нено Димов по въпросите с климатичните изменения още преди той да оглави МОСВ. Разказва и за протестите срещу правителственото решение за изменение в плана на Национален парк "Пирин".