"Кога да вярваме на БСП – когато по инициатива на европейските социалисти и либерали се създава конвенцията и гласуват всички представители на БСП, вкючително, твърдо за нея, или когато днес твърдят, че са против?"

Така министърът по европердседателстото Лиляна Павлова коментира Корнелия Нинова и призива й ГЕРБ да си кажат има ли натиск с СМС-и да гласуват документа.

Според Павлова нямало такова нещо и дори в управляващата партия се чували различни гласове.

Тя отчете и вина в техните редици, че не са провели нужния дебат за конвенцията.

"Явно не се проведе достатъчно не само широк дебат, но и разговор – представяне на това какво включва, какво представлява.

Всъщност се превърна в една тема със съвсем друг разрез - трети пол, джендър... Затова осъзнаваме, че явно не е достатъчно добре проведен общественият дебат. Явно ще трябва да се поработи още в тая посока.

Важно е съпътстващото българско национално законодателство, което трябва да бъде предложено и да бъде внесено. Един от начините да успокоим нещата - това е като предложим проектозакони, които да покажат, как всъщност ще бъде прилагана на практика. Едно законодателство, което да гарантира и правата, и да защити жените и децата, и в същото време да отчита и другите притеснения", смята Павлова.

След Симеон Сакскобургготски 13 години България не е канена и не е имала достъп до икономическия форум в Давос, подчерта инистърката и нарече това "оценка за държавата". Павлова, която също бе участник на форума, каза, че фокусът тази година е била Европа, "която вече вдигна глава".

"Сега е важно на срещата на върха, която правим в София на 17 май, да успеем да съберем всички да подпишат декларация, че Западните Балкани ще останат основен приоритет за Европа през следващите години. Западните Балкани бяха игнорирани и никой не искаше да ги чува, да ги вижда", каза още Павлова.

Тя обеща, че не е забравен и пътят от София към северозападна България, но става въпрос за много скъпа инвестиция от над милиард. И затова сега на дневен ред е едва първата част - отсечката Мездра-Ботевград.