Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува начина, по който британския премиер Тереза Мей води преговорите с Европейски съюз за Брекзит, заявявайки, че той би бил „по-твърд“ в тях. Коментарите на Тръмп ще увеличат проблемите на британската министър-председателка, която води битка с бунтовниците в собствената си Консервативна партия, предава "Фокус", цитирайки Bloomberg.

Само три дни след като демонстрира единство с Мей на полето на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, Тръмп рискува да отвори отново раните в „специалните отношения“ между Великобритания и САЩ – в най-чувствителния въпрос за британския премиер. Президентът заяви, че би използвал „по-различен подход“ в преговорите за Брекзит с ЕС.

„Дали това ще е начинът, по който бих преговарял? Не“, заяви Тръмп в интервю пред американска телевизия, което ще бъде излъчено късно в неделя.

„Бих казал, че Европейския съюз си пъха носа, където не му е работа и бих бил по-твърд в позицията си за напускането му“.

В интервюто американският държавен глава е споделил още, че „уважава много“ Тереза Мей, но е запазил най-топлите си думи за френския президент Еманюел Макрон, когото описва като „страхотен пич“, с „фантастична“ жена.

От Bloomberg пишат още, че коментарите ще разочароват щаба на Мей, след като двамата лидери се опитаха да преодолеят различията си в Давос в четвъртък.

Публичната му критика за британския премиер може да доведе също до допълнително отслабване на позициите й в управляващата британска Консервативна партия.