САЩ да наложат глоби на европейските фирми, участващи в проекта за газопровода "Северен поток 2", поиска полският премиер Матеуш Моравецки. В проекта за газопровода между Русия и Германия участват Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall.

"Искаме построяването на газопровода да бъде поставено под американски санкции в съответствие със закона от 2 септември 2017 г.", заяви премиерът на Полша пред местен вестник, цитиран от EU Observer.

Законът за противодействие на противниците на Америка чрез санкции, приет през лятото на миналата година и влязъл в сила през септември, налага ограничения върху Русия, Северна Корея и Иран. Законът беше остро критикуван от Германия и Австрия заради възможността да повлияе на изграждането на "Северен поток 2".

Полша, Украйна и балтийските държави се опасяват, че газопроводът ще засили зависимостта на Европа от руския газ и ще даде на Кремъл милиарди долари допълнителни приходи, с които да финансира още по-голямо нарастване на военната си мощ по границите на Европейския съюз.

Полша все още задоволява около две трети от консумацията си на газ с внос от Русия. Тя обаче инвестира значителни средства в изграждането на терминал за втечнен природен газ на брега на Балтийско море, като подписа и дългосрочен договор за покупка на втечнен газ от САЩ. 

Коментарът на Моравецки идва след срещата с американският държавен секретар Рекс Тилърсън в събота. Тогава Тилърсън заяви, че САЩ гледат на планирания газопровод като на заплаха за енергийната сигурност на Европа.