За втора последователна година трансферите на пари от други страни намаляват в света. Това е обратна тенденция, която се отчита за първи път от 30 години насам, показват данни на Световната банка. Трансферите на пари към Латинска Америка и Карибите обаче не следват тази тенденция - те стигат до рекордни стойности.

В световен мащаб мигрантите са изпратили към родните си страни по оценки 574 млрд. долара през 2016 г. И това е намаление от 1,4% спрямо 2015 г. Но в Латинска Америка и Карибите - общо представляващи регион с недобри икономически условия - паричните трансфери са нараснали до 74,3 млрд. долара или това е ръст от 7,4% спрямо предишната година, когато са били 69,2 млрд. долара. Другият регион, в който има увеличение, е Европа, но то е много по-скромно - от 0,9%, отбелязват от изследователския център "Pew".

Става дума за трансфери основно на пари, но и на други активи, които мигрантите изпращат обратно в родните си страни през официални канали като банките. Разбира се, истинският размер на изпращаните пари е много по-голям, защото най-малко тук не се отчита стойността на различни подаръци или парите, давани на ръка - примерно. 

Основно парите за Латинска Америка идват от САЩ, където живеят около две трети от мигрантите от Латинска Америка и Карибите. Броят на имигрантите от този регион, които живеят в САЩ, продължава да расте, но ръстът е скромен и повечето новодошли са от Централна Америка, не от Мексико.

Сред латиноамериканските и карибски държави най-големият получател е Мексико. Това са 28,6 млрд. долара през 2016 г. и това е една трета от получените от страните в региона пари. Следващите големи получатели на парични трансфери от мигрантите са Гватемала със 7,5 млрд. долара, Доминиканската република с 5,5 млрд. долара и Колумбия с 4,9 млрд. долара.

В света най-много пари обратно в родината си пращат индийците - Индия е на първо място с 62,7 млрд. долара. Следват Китай - 61 млрд. долара и Филипините с 31,1 млрд. долара. Тези три страни са получили около една трета от всички изпратени пари през 2016 г. 

Парите, получени от чужбина, представляват 29,4% от БВП на Хаити, за Карибите като цяло - са 8 на сто от БВП.

България е получила 1 666 000 000 долара от мигрантите си в други държави. Най-много пари са дошли от Турция - 813 млн. долара, следват Испания със 191 млн. и Германия със 108 млн. САЩ са едва на четвърто място.

В обратната посока от нашата страна към други държави са отишли 133 млн. долара. 13 млн. долара са отишли към Испания, 12 млн. към Русия и 9 млн. към Германия. Ето и останалите: