От БСП "дават 24 часа" на министъра на транспорта Ивайло Московски да уволни ръководството на БДЖ и ако не го стори - ще настояват за оставката му. Това обяви депутатът Георги Свиленски, който е и специалистът на групата на левицата по въпросите на транспорта.

Поводите - разследване на Нова тв, в което се разказва за нередности в няколко посоки. Първо - за лоши ремонти на локомотиви, направени от частна фирма, след които ремонтираните машини се чупят моментално. Второ - за изключително голямо превишение на правилата за извънреден труд на машинистите, което поставя под риск и тяхното здраве, и това на пътниците и трето - за назначени на щат в БДЖ футболисти, които трява да контролират охраната на имущество на държавните железници, но те не ходят на работа. В отбора на БДЖ - за който левицата е алармирала още през 2016 г. и тогава министър Московски е казал, че не знае за тези назначения, играе и шефът на БДЖ Владимир Владимиров. 

По думите на Свиленски битката с корупцията в БДЖ се изразява в това, че служители, които алармират за нередности, биват уволнявани. След разследването на Нова тв пък един от тези служители е бил заплашен с думите "ти си мъртъв" от своя началник. 

"Когато беше стартирана концесията на Летище "София", аргументът беше парите да се дадат на БДЖ, което е в тежко финансово състояние. Може би министър Московски е искал да вкара футболния отбор в "Шампионската лига", каза депутатът от БСП.

В централата на БСП бе и бивш началник в БДЖ - Християн Кръстев, който заяви, че извънредният труд на машинистите, който противоречи и на Кодекса по труда, и на правилата в самата компания, е "самоубийство и убийство на пътниците". По думите му не може човек, който е спал 4 часа, да кара бързия влак София-Варна, да преспи във Варна, да се върне обратно и да го пишат пак на работа. Според него и извършването на ремонти на машини на БДЖ се прави по странен начин - по договор от 2016 г. Схемата доизясни Свиленски, който заяви как всъщност въпросните ремонти се правели в депо на БДЖ, от служители на БДЖ, с техника на БДЖ, а частната фирма извършва само фактурирането.

Депутатът от левицата каза още, че още утре сигналите за нередности в БДЖ ще бъдат заведени във всички отговорни институции. 

Социалистите бяха поканени и уволнения днес, въпреки че заканата е от 7 месеца, началник в Държавна агенция "Автомобилна администрация" Кънчо Димитров. Той е бил човекът, заради чиито сигнали миналата година бяха задържани служители на агенцията за продажба на шофьорски книжки. Свиленски припомни думи на ръководителя на специализираната прокуратура Иван Гешев, казани след ареста на шестима служители на ДАИ за фалшиви книжки, че ако бъдат пуснати и възстановени на работа - то те са заплаха за сигурността на страната. 

"Уж върви борба с корупцията в ДАИ при купуване на книжки, заради много жертви по пътищата променяме закона 69 пъти, но реално основен проблем е именно търговията с книжки. В крайна сметка обаче уволнен се оказва този, който разкрива схемата", обясни социалистът. 

БСП настояха за оставката на зам.-министъра на транспорта Ангел Попов заради казуса в ДАИ.

А Кънчо Димитров обяви, че ще обжалва уволнението си в съда. 

Очаква се отговор на Ивайло Московски по темата.