Съдбата на двете болни лъвчета Масуд и Терез отново ще изкара стотици граждани на протест пред Министерския съвет. Въпреки че при последната демонстрация от края на декември миналата година проблемът изглеждаше разрешен в тяхна полза, месец по-късно е в изходната си точка. Вместо да заминат за Холандия, а оттам да бъдат пуснати в естествена среда в ЮАР, Масуд и Терез ще бъдат настанени в зоокъта в Пазарджик, откъдето признават, че не могат да се грижат качествено за тях. Това се случва въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов и на министъра на околната среда Нено Димов, дадено публично, че животните няма да бъдат изпращани в Пазарджик.

 

 

Казусът с двете лъвчета, родени преди няколко месеца в разградската зоологическа градина, се превърна в национална кауза и в показно за това как действат институциите на всички нива. Дори и в този на вид крайно отдалечен от политиката въпрос изплува вечната питанка "КОЙ?" - кой влияе върху решенията на общински съвети и на министри и защо изобщо са му нужни тези лъвчета.

Доброволци - "зелени октоподи"

Масуд и Терез се раждат в Разград в клетка с други лъвове и са изпотъпкани от тях. Вследствие се оказва, че нямат гълтателен рефлекс, т.е. не могат да се хранят естествено. Животните са поети от неправителствените организации "Дивите животни" и "Четири лапи", които с помощта на други доброволци се грижат за тях и в момента. Ветеринарите буквално успяват да ги спасят от фатален край. Намира им се и приемен дом - в Холандия, а оттам и в Южна Африка, където, след като се закрепи здравето им, да бъдат пуснати в естествена среда. 

Въпреки това разградските общински съветници по предложение на кмета Валентин Василев (ГЕРБ) вземат решение, че ще изпратят Масуд и Терез в зоокъта "Въртопо" в Пазарджик. Въпреки че няма къде да бъдат настанени и тепърва трябва да им се строи клетка. В добавка ветеринарите от "Въртопо" признават, че нямат опит в отглеждането на лъвове, още повече в състоянието, в което са Масуд и Терез, и ще се наложи да търсят помощта на НПО-тата, които сега се грижат за тях.

Решението на местните парламентаристи в Разград не е случайно. Кампания за "спасяването" на лъвчетата подемат медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски, чийто избирателен район по случайност е и Пазарджик. На 16 декември вестник "Телеграф" излиза със заглавие на първа страница "Зеленият октопод краде българските лъвчета", "Телеграф" ги спаси, за да не умрат от глад". Последното идва да каже, че от медиите на Пеевски са били дарени около 2000 лева за специалната храна, с която Масуд и Терез са захранвани.

Колко струва обещанието

Малко след това идва решението на общинския съвет в Разград лъвчетата да бъдат изпратени в Пазарджик. Това изкарва стотици граждани на протест пред сградата на МС на 22 декември. Лично Нено Димов излиза с мегафон в ръка, за да успокои страстите. На срещата в МС с представители на "Дивите животни" и "Четири лапи" малко преди това премиерът Бойко Борисов и Димов поемат ангажимент Масуд и Терез да не бъдат изпращани в Пазарджик, признавайки, че там няма осигурени подходящи условия за тях. Дават заявка, че при необходимост държавата може да конфускува двете животни.

Снимка БТА

Плод на тази среща е и следното прессъобщение, което все още е на сайта на МОСВ: 

"Двете лъвчета, родени в зоопарка в Разград, ще бъдат отглеждани във възможно най-подходящите за тях условия. С това се ангажира министърът на околната среда и водите Нено Димов на среща при премиера Бойко Борисов с представители на фондациите "Четири лапи" и "Дивите животни".

Министърът заяви категорично, че животните няма да бъдат настанени в зоопарка в Пазарджик, както реши общинският съвет в Разград. Причината е, че пазарджишката зоологическа градина не  разполага с подходящи условия за отглеждане на малки лъвове. Ако се наложи, министърът може да пристъпи към конфискацията им в полза на държавата."

Малко след това областният управител на Разград Гюнай Хюсмен връща на местния парламент в областния град решението за даряването на лъвчетата на Пазарджик. Така се стига до миналия петък, когато общинарите затвърждават старото си решение. Междувременно от Българската агенция по безопасност на храните излизат с позиция, че няма как да разрешат транспортиране на лъвчетата до Холандия, тъй като те са собственост на община Разград, а не на фондация "Четири лапи", а общината не е давала разрешение за това.

Иван-Асен също чака да замине за Холандия.

От зоопарка в Пазарджик вече подготвят клетка на маймуни, отоплена и по думите им в готовност да приюти двете лъвчета, докато не се построи специална за тях. Очаква се това да стане до месец и половина. Откритата площ, където ще бъдат настанени малките лъвчета, е над 1100 кв. м. Ветеринарният лекар на зоопарка Паун Лазаров призна, цитиран от бТВ, че няма опит в отглеждането на лъвчета. Затова ще разчита на "Четири лапи" за помощ. А обещанието на Нено Димов от първия протест се стопи до - ще проверим подходящи ли са условията в Пазарджик и ако не са - ще конфискуваме животните.