Американското Министерство на финансите предаде тази нощ на Конгреса Списъка "Путин", предаде АП.

Документът съдържа имената на 114 политици и 96 олигарси от Русия. В него са включени руският премиер Дмитрий Медведев и външният министър Сергей Лавров, уточнява ТАСС.

Това обаче не означава автоматично налагане на санкции на тези хора, отбелязва изрично АП.

Списъкът "Путин" включва 114 физически лица, смятани за високопоставени руски политически фигури. В него попадат и 96 олигарси, богатството на всеки от които възлиза на най-малко 1 милиард долара. Всички тези хора са свързани с Кремъл и са от най-близкото обкръжение на президента Владимир Путин.

Списъкът бе съставен въз основа на Закона за противодействия срещу противниците на Америка, чрез санкции, или CAATSA. Той бе приет от Конгреса на САЩ и подписан от президента Доналд Тръмп през август 2017 г. Законът предвижда Русия да бъде наказана за предполагаемата й намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Правителството на Тръмп имаше краен срок да го публикува до късно вчера американско време.

Списъкът включва руснаци, за които се смята, че са натрупали богатство или са получили власт заради връзките си с Путин. Именно по тази причина той неофициално е наречен на името на руския лидер.

Сред политиците в него личат имената на премиера Дмитрий Медведев, на първия вицепремиер Игор Шувалов, на външния министър Сергей Лавров, на "гласа" на Кремъл Дмитрий Песков, на ръководителя на президентската администрация Антон Вайно, на помощника на държавния глава Владислав Сурков (човекът, измислил термина "суверенна демокрация"), на председателката на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, на шефа на Думата Вячеслав Володин, на главния прокурор Юрий Чайка и други.

Включени са редица руски министри - на селското стопанство Александър Ткачов, на съобщенията Николай Никифоров, на промишлеността и търговията Денис Мантуров и на финансите Антон Силуанов, на културата Владимир Медински, на отбраната Сергей Шойгу, на икономическото развитие Максим Орешкин, на образованието Олга Василиева, на енергетиката Александър Новак, на вътрешните работи Владимир Колоколцев, на правосъдето Александър Коновалов, на спорта Павел Колобков, на транспорта Максим Соколов и други.

В листата фигурират и шефове на разузнавателни служби. Става дума за директорите на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин и на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников.

Включените в Списъка "Путин" олигарси са шефовете на "Газпром"  Алексей Милер, на "Лукойл" Вагит Алекперов, на "Роснефт" Игор Сечин (наричан "петролният цар" на Путин), Евгений Касперски (създателят на лаборатория "Касперски"), бизнесмените Роман Абрамович, Алишер Усманов, Олег Дерипаска, бр атята Аркадий и Борис Ротенберг, Генадий Тимченко (чиято компания щеше да строи "Южен поток" в България") , Кирил Шамалов (според медиите -доскорошен зет на Путин),

ТАСС получила пълния списък в представителството си във Вашингтон, който все още не е публикуван на сайта на Министерството на финансите.

Ведомството обнародва единствено "кремълския доклад" Той обаче съдържа секретно приложение с "допълнителна информация". То включва лица, които не са влезли в несекретния доклад. Хората в допълнителния списък могат да бъдат по-ниски по ранг и състоянието им да е под 1 милиард долара.

Белият дом не бърза със санкциите

Администрацията на Тръмп обяви, че няма да наложи незабавно допълнителни санкции срещу Русия въпреки закона и въпреки изтеклия тази нощ краен срок, предаде Ройтерс.

"Днес (вчера - б.р.) информирахме Конгреса, че този закон и неговото прилагане спират руските продажби в сферата на отбраната, - заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. - След влизането в сила на закона смятаме, че чуждите правителства са изоставили плановете за обявени покупки за няколко милиарда долара на руска военна техника."

Самият Тръмп подписа през лятото закона с нежелание, припомня Ройтерс.

Путин обиден, че името му липсва

Вкарването в "кремълския доклад" на 210 руски чиновници и олигарси е равносилно на вкарването в списъка на цялото население на страната, коментира президентът Владимир Путин. Според него зад споменатите в документа държавни служители, ръководители на компании и хора с дебели портфейли стоят обикновени руснаци.

Путин дори се пошегува, че е обиден, че фамилията му не е спомената в доклада, съобщи Интерфакс.

"Очаквахме този списък, няма да го крия. Бяхме готови да предприемем ответни стъпки, при това сериозни, които щяха да бутнат отношенията ни към нулата. Но засега ще се въздържим от тези стъпки", каза Путин.