Една от пречките за провеждането на задължителното "предстартово" разпоредително заседание по делото КТБ, вече е отстранена: Цветан Василев е получил призовка и съдебните книжа с обвинителен акт от 11 000 страници. Това написа снощи "24 часа", позовавайки се на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев. Мажоритарният собственик на КТБ Василев е обвиняем за общо 146 престъпления, основното - че е създал и ръководил организирана престъпна група, отговорна за присвояване на близо 3 милиарда лева от фалиралата банка.

Няма как да стартира дори въведеното в края на 2017 г. с промени в НПК разпоредително заседание, ако подсъдимият не е запознат с това в какво го обвиняват 

Целта на въвеждането на разпоредителното заседание - е на среща с всички участници в процеса - прокурора, подсъдимия, пострадали, да се уточнят евентуалните му спънки - дали е подсъден на този съд, дали има основания за прекратяване, нарушения на правата в обвинителния акт, дали евентуално да му се даде ход. Споед вносителите на тази промяна в закона от ГЕРБ, чието мнение обичайно съвпада с това на главния прокурор Цацаров, така ще се забърза правосъдието. Също такъв ход по същото време беше и преместването на случаите на т. нар. "висока корупция" от станалия неудобен СГС в Специализирания наказателен съд, а делото КТБ специално бе преквалифицирано като "организиран престъпна група", за да отиде там с прокурор Иван Гешев...

Според критици на промените обаче, целта е да се прекрати връщането на обвинителните актове от съдилищата - както досега, често със забележки за отстраними съществени процесуални нарушения и липсващи изобщо обвинения или данни за престъпление (такива са съвсем пресните случаи с делото Симеон Дянков-Трайчо Трайков-Иво Прокопиев, с делото на Румяна Ченалова и др., б.р.).

Според критици на държавното обвинение обаче, така и при най-калпава работа на досъдебното производство, ако накрая и се получават оправдателни присъди като резултат от слаби или порочни обвинителни актове, обществото естествено няма да рови и да чете мотивите за решението, а ще е наясно с единствения "виновник" за ситуацията - съда.

Що се отнася до КТБ, миналия път стана ясно например, че това далеч не е единствената пречка пред разпоредителното заседание. Такава се оказа и наличието само на един скенер в Спецсъда. 

Някои от страните се подали искания да четат материали от безпрецедентното по обем мегадело, но съдийката каза, че то още не е сканирано и не може да им ги представи.

Следващото заседание по делото е насрочено за 14 февруари.

Според "24 часа"... "призоваването на банкера ще отпуши възможността процесът да тръгне в негово отсъствие, при условие че той не пожелае да се яви пред спецсъда."

Не така мисли един от адвокатите на Василев - Константин Симеонов.

"Кога документите ще се върнат в България и дали това ще стане преди 14 февруари не е известно", казва днес пред "Дневник" Симеонов. "Натам те пътуваха два месеца", допълни той.

По думите му Василев е получил съдебните документи в началото на миналата седмица. Те са били изпратени, след като съдът е насрочил първото заседание по делото на 13 декември, когато съдията докладчик е изпратил със съдебна поръчка документите чрез българското правосъдно министерство до сръбското.

Симеонов отново подчертава, че Василев много иска да даде показания по видеоконферентна връзка - каквато възможност има в НПК:

"Ние много отдавна сме го заявили, и то няколко пъти, че искаме разпит чрез видеоконферентна връзка, но прокуратурата ни отказва с твърде елементарни аргументи - че това ще попречи на разкриване на обективната истина - казва Симеонов. - Това, че му повдигат задочно обвинение, няма да попречи на разкриването на обективната истина, но ако реши да даде обяснения, това вече ще попречи. Очевидно по някаква причина на прокуратурата не ѝ се иска нито Цветан Василев да се върне в България, нито той да бъде разпитван", коментира Симеонов.