Трима души са задържани за случая с нахапаното до смърт от питбул 3-годишно дете в пазарджишкото село Мокрище. За арестите съобщи на традиционния месечен брифинг на МВР главният секретар Младен Маринов. В ареста са бащата на малкия Тошко, чичото и неговата леля, на която е кучето-убиец. Прокуратурата ще иска удължаване на мярката за неотклонение на един от роднините. 

„Те са задържани заради това, че като възрастни са допуснали това да се случи. Информацията до момента е, че кучето по принцип стои вързано, но по някаква причина е било пуснато точно в този момент. Възрастните са оставили детенцето да отиде само в друго помещение, но като се е забавило, са отишли да го потърсят и се натъкнали на гледката“, обясни Маринов, цитиран от агенция "Фокус".

По-късно от държавното обвинение съобщиха, че Районна прокуратура-Пазарджик е привлякла като обвиняем 35-годишния Д.М. за това, че на 29 януари 2018 г., в с. Мокрище, общ. Пазарджик, не положил достатъчно грижи за гръбначно животно – куче от породата „питбул“, което е било под надзор.

В резултат на това е последвала смъртта на малолетно лице – 3-годишно момче – престъпление по чл. 325в, ал 2, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Д. М. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

В хода на проведеното разследване е извършен оглед на местопроизшествието, към който е приложен и фотоалбум, разпитани са свидетели, назначена е съдебно-медицинска експертиза, уведомени са Община Пазарджик и Агенцията по храните. Кучето е било прегледано от ветеринар, издадени са предписания, като мерки за него трябва да бъдат взети от съответните контролни органи, пишат от прокуратурата.

Още днес главният секретар допълни, че отговорността ще се търси от възрастните, които са допуснали да се стигне до тази ситуация.

„Когато отглеждаме кучета и други домашни любимци, трябва да спазваме законодателството и всички наредби на общината. В случая най-вероятно са нарушени редица от тези законови изисквания, за да се стигне до този инцидент“, заключи той.

Маринов коментира и темата за убийството на бизнесмена Петър Христов. 49-годишният бизнесмен, близък до зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, беше разстрелян в началото на януари на излизане от офиса си в столицата.

„Продължаваме да работим по няколко основни версии, свързани с бизнеса, с личния живот, с конкурентни дейности и т.н. Към момента все още тече разследването и не можем да дадем повече детайли. Извършва се всичко необходимо, което може да доведе до нови факти. Назначени са експертизи по всичко, намерено на местопрестъплението, някои от тях вече са готови. А с всички лица, които са установени на мястото, е работено. В по-късен етап се явиха и други свидетели, които дадоха още данни“, каза Маринов.

433 зоополицаи ще работят на територията на цялата страна. Това пък допълни на брифинга Христо Терзийски, директор на ГД "Национална полиция“. По думите на Терзийски това са разследващи полицаи и оперативни работници, които са изявили желание да работят и по тази линия.

„При възникнал инцидент с животно те ще реагират с преимущество, тъй като са запознати с процедурите при предприемане на действия при такива сигнали. Това не са служители извън щата и ще съвместяват няколко дейности, каза още той и уточни, че до момента има 298 сигнала за проява на жестокост към гръбначни животни, като над 20% от тези престъпления са разкрити и работата по тях продължава.

„За създаването на зоополиция сме предприели мерки, сред които актуализиране на заповедите, с които се определят служителите, които да работят по този вид престъпления. Предприети са мерки и за недопускане омаловажаването на сигнали за престъпления срещу животни. Започна процедурата и по обозначаване на 28 автомобила – към днешна дата 25 са готови. Така сме стартирали всичко, което е необходимо за работата по сигнали за насилие на животни“, каза още той и обясни, че най-вероятно тези служители на МВР ще преминат курс в холандска академия.

Още през лятото на 2015 г. беше съобщено, че със заповед на министъра на вътрешните работи всяка областна дирекция на полицията ще назначи двама полицаи, които ще се специализират в разследването на престъпления, свързани с животните