Българската национална телевизия ще излъчва на живо най-интересните моменти от зимните олимпийските игри в южнокорейския град Пьончан от 9 до 25 февруари, съобщи медията в официално изявление.

БНТ най-накрая е получила сублиценз от "Дискавъри", която държи правата (и притежава тв каналите "Евроспорт" 1 и 2) за летните и зимни олимпиади. Преговорите се проточиха месеци.

"Съгласно подписания договор с "Дискавъри Комюникейшънс", обществената телевизия придобива правата за директно излъчване на 110 часа програма от Пьончан и 250 ч от лятната олимпиада през 2020 г. в Токио", заяви генералният директор на БНТ Константин Каменаров.

И допълни, че въпреки сложните преговори с американската компания, която миналата година спечели търга за разпространение на състезанията до 2024 г., БНТ продължава традицията от 70-те години на миналия век да предава пряко игрите.

Досега БНТ придобиваше права за излъчване на олимпийските игри в качеството си на член на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). 

След като "Дискавъри" спечели правата за излъчване, медийният гигант проведе поредица от преговори с обществени телевизионни оператори в Европа за сублицензиране, за да отговори на изискванията на МОК да бъдат осигурени минимум 100 часа безплатно излъчване на зимните олимпийски игри и 200 от лятната олимпиада.

21 състезатели ще представят страната ни в 6 олимпийски дисциплини в Пьончан. Знаменосец на българския отбор ще бъде именитият ни сноубордист Радослав Янков. БНТ ще излъчи официалната церемония по откриването.

Очаква се в спектакъла да вземат участие 2000 изпълнители, а организаторите залагат на високите технологии. БНТ ще направи зрителите си съпричастни и на заключителното събитие на олимпиадата, както и на стартовете на българските спортисти и най-атрактивните дисциплини от програмата на състезанията.