Пловдивският митрополит Николай е един от носителите на Почетния знак за лидерство на името на Стефан Стамболов, връчван от Института по лидерство към УниБИТ, популярен като Библиотекарския университет. Преди две години подобен знак получи почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Ето част от речта на митрополит Николай, произнесена на събитието вчера.

"Признавам, че приех да участвам в днешното събитие с немалко колебания. Не за нещо друго, а защото да бъда наричан "лидер в духовността" ме смущава поне по две причини. Първата е, че като всеки православен християнин намирам суетата за вредно и опасно качество. Ние, православните християни, дефинираме гордостта като грях, и то смъртен. Да приема, а още повече да повярвам, че съм "лидер в духовността" или "духовен лидер", означава безвъзвратно да изпадна в този грях, което е стъпка към погубването на душата. Това, разбира се, аз не мога да си позволя.

Втората причина за моето колебание е, че аз без съмнение съм един от най-критикуваните хора в България, включително от нашите най-видни интелектуалци. Няма мое действие или изказано от мен мнение, което да не е било обругано, похулено, осмяно и в най-добрия случай отминато с пренебрежение. Поради тази причина се притеснявам дали, приемайки да бъда тук, сред вас, дори само с присъствието си няма да хвърля сянка върху вашето събитие? Да наричате митрополит Николай "лидер в духовността"! Представяте ли си колко кощунствено звучи това за мейнстрийма - общото течение на идеологията, която императивно налага на обществото своите оценки, включително за неща, които не разбира? Отсега предчувствам критиките, които ще се изсипят върху нас утре."

Другият носител на почетния знак тази година е омбудсманът Мая Манолова.

Церемонията се състоя в Народната библиотека. Наградите в категория за духовност и за държавност бяха връчени от проф. Стоян Денчев и проф. Светлана Шаренкова.

Сред носителите на отличието са били президентите Желю Желев, Георги Първанов, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Бургас Димитър Николов, българските патриарси Максим и Неофит, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, акад. Светлин Русев.

Наградите се връчват в чест на рождението на Стефан Стамболов.