Парламентарната група на БСП редактира въпроса за референдума, който инициира за Истанбулската конвенция, но не оттегля искането за провеждането му. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

От БСП уточниха, че се предлага преформулиране на въпроса от: "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?" на "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?"

"Искам да разсея всякакво съмнение - никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция, а редакция на въпроса", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя допълни, че знае какво е мнението на повечето българи за Истанбулската конвенция, защото са били публикувани социологически проучвания. Според нея повечето на хората у нас са против конвенцията.

"Въпросът трябва да бъде зададен така, че отговорът да е 50% "да". Законът за референдумите така е написан някога, че се изискват 50% плюс 1 да бъдат отговорите, за да бъде валиден", обясни Нинова.