Промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП), приета на първо четене от парламента днес, освобождава болниците от обществени поръчки за лекарства за редки заболявания. Подкрепиха я 119 депутати, 21 се въздържаха. Промяната засяга малко пациенти, предимно деца, кандидатстващи пред Фонда за лечение на деца.  

По предложение на болниците ежегодно се утвърждава списък с такива медикаменти, които се доставят за нуждаещите се пациенти. В него попадат обаче и продукти, които липсват на българския пазар, защото са изтеглени по различни причини. Към момента в списъка на Закона за лекарствените продукти са включени 37 международни непатентни наименования с около 70 търговски марки, което при над 7000 разрешени за употреба лекарствени продукти в България не е голяма бройка.

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) призова поправката да бъде подкрепена, тъй като е "в интерес най-вече на децата, които се нуждаят от навременно лечение за редки заболявания".Заместникът й в комисията Георги Йорданов (БСП) обаче поиска да се въведат финансови прагове, а когато сумите за лекарства са по-големи, там вече наистина да има обществена поръчка. 

"Когато сумите са големи, там вече наистина да има обществена поръчка, защото не искам темата за корупцията в здравеопазването да става водеща тема от тази трибуна и в нашата страна", каза Йорданов.

Друг соцдепутат - проф. Георги Михайлов, заяви, че промяната създава опасност от монопол на пазара:

Медикаменти по редица съображения и поради редица взаимоотношения в световната фармацевтична индустрия в даден момент се монополизират от една фармацевтична фирма. Това не са нови молекули. Тя ги изтегля от регистрацията, тъй като тук пазарът е много малък и тогава съществува възможност да налагат цена.

ДПС подкрепи промените. Според д-р Нигяр Джафер (ДПС) "дори да има и едно дете с такова рядко заболяване в България, то има право да бъде лекувано с този медикамент, ако медицината, ако иновациите, ако  технологиите са намерили това лекарство за това заболяване". Джевдет Чакъров (ДПС) предложи в края на годината да бъде отчетен ефектът от приетата промяна.