Образователното министерство спира т. нар. джендър анкета. Това съобщи самият просветен министър Красимир Вълчев по БНТ.

Става въпрос за анкета, изготвена от фондация "Джендър образование, изследвания и технологии" (ДОИТ) съвместно с "Национална мрежа за децата", която се прилага безпроблемно в българските училища от пет години насам със съдействието на Министерството на образованието и науката. Конкретният проект е конкурс "Училище без насилие и стереотипи, определени от пола", а анкетата се попълва от учителите, а не от децата.

Заради общественото напрежение, породено покрай дебатите по текстовете на Истанбулската конвенция, Министерството на образованието ще спре засега сътрудничеството си по подкрепен през 2013 г. проект на неправителствена организация, каза Вълчев.

Джендър програмите се спират, докато приключат дебатите в обществото и се реши кои са безспорните ценности, в които да се възпитават децата, каза министърът.

Сега ще се въздържим от провеждането на това проучване, обясни министърът днес. Допълни, че покрай споровете за Истанбулската конвенция се е видяло, че тези дебати не са полезни, защото трябва да има относителен обществен консенсус за ценностите, които да се предават на децата.

Трябва да бъдем сдържани и предпазливи, докато не се проведат тези обществени дебати. По същия начин водим дебатите за религията в училище. Ще изчакаме, проектът не е най-важната ни задача, добави министърът.

Красимир Вълчве беше сред министрите, които на правителствено заседание гласуваха против Истанбулската конвенция.