Двама известни руски журналисти се сбиха в ефира на радио "Комсомолская правда". Боят помежду им бе наблюдаван на живо в YouTube.

Поводът бе личността на Йосиф Висарионович Сталин.  Обсъждаше се въпросът дали сталинизмът е опасна болест, която трябва да бъде лекувана. В полза на кървавия диктатор говореше журналистът Максим Шевченко, а против - Николай Сванидзе.

 

 

Причина за боя бяха думите на Шевченко, че като хули Сталин, колегата му плюе по гробовете на съветските войници, загинали край Москва.

Завърза се следният диалог:

Сванидзе: Като говориш, че плюя върху гробовете, ти си подлец. Да беше по-близо, щеше де получиш един по мутрата!

Шевченко: Да, разбира се. Ето ме. Стани и ме удари.

Сванидзе: Искаш ли?

Шевченко: Хайде!

Тогава Сванидзе скочи от стола си, приближи се до Шевченко и го удари по лицето. Отговор бяха два мощни удара на Шевченко, които свалиха Сванидзе на земята.

Побойниците бяха разтървани от други журналисти, нахлули в студиото. Държани далеч един от друг, те продължиха да си подхвърлят заплашителни реплики. Така приключи предаването на живо.

И Сванидзе, и Шевченко са членове на Съвета по правата на човека при президента на Руската федерация. По този повод журналисти попитаха говорителя на Кремъл Дмитрий Песков дали те няма да бъдат наказани.

"Виждате какви мастодонти не могат да си сдържат емоциите, като обсъждат тази тема! Не могат да се вземат в ръце! А вие ще ми критикувате Министерството на културата, че е отнело лиценза за прожекция за филма "Смъртта на Сталин", коментира Песков.