Мадрид не отстъпва от позицията си за блокиране на европейската интеграция на Косово, но Испания би се съгласила Косово да влезе в ЕС само като сръбски регион, съобщи белградският ежедневник "Вечерне новости", цитиран от В92. И авторитетното издание EUоbserver се позовава на документ на испанското МВнР, в който се настоява Косово да бъде изключено от плана за разширяване на ЕС, докато Испания не го признае.

"Концепцията за "WB6" не отговаря на динамиката на разширяването. Косово не е част от процеса на разширяване и има своя диференцирана рамка, заяви испанското външно министерство в изпратения до Европейската комисия документ, на който се позовава и EUobserver.

WB6 е абревиатурата, използвана от Брюксел за шестте страни кандидатки за ЕС от Западните Балкани - Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия.

На всички тези страни им е обещано членство в ЕС един ден, но има проблем с Косово, която не може да постигне нормален напредък, тъй като Испания, Кипър, Гърция, Румъния и Словакия не я признават за суверенна държава.

Европейската комисия планира да приеме нова политика за Западните Балкани на 6 февруари.

Позицията на Мадрид, според белградския вестник, цитиран от агенция "Фокус", пък е, че Косово може да стане част от Общността единствено като административна единица в състава на Сърбия. В този смисъл, испанците са изпратили до европейските органи не само едно писмено възражение, както се говореше през последните дни, а няколко протестни ноти.

Ежедневникът твърди, че е получил потвърждение на тази информация от Министерството на външните работи на Испания, което също е било категорично, че Мадрид няма да отстъпи от тази си позиция.

"Позицията на Испания за непризнаване на едностранно обявената независимост на Косово е основана на защитата на принципите на териториалния интегритет на държавите, съобразяването с международното право и върховенството на закона“, са заявили от пресслужбата на испанското външно пред белградския ежедневник.

"Вечерне новости" пише, че "ситуацията в Каталуня“ е втвърдила отношението на Испания спрямо Косово. Мадрид не иска да чува за никакви прецеденти, защото от това може да се възползват някои испански региони.

 
Федерика Могерини, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурността, заяви, че Европа няма да бъде обединена, докато Балканите не станат част от Европейския съюз.

След миналогодишния референдум за независимост на испанската автономна област, Европейската комисия излезе с позиция, че ситуацията не може да бъде сравнявана с тази в Косово, тъй като Испания е член на ЕС, а Сърбия - не. Сръбското правителство подготви тогава протестна нота до Брюксел. Но властите в Белград накрая решиха да не я изпращат, тъй като, както обясни тогава президентът Александър Вучич, Белград е получил директна молба от Мадрид да се въздържи от действия, усложняващи допълнително ситуацията.

Вучич заяви тогава, че Испания винаги се е отнасяла към Сърбия "справедливо" и че е наясно за "всички тези, които са оказали натиск върху премиера Мариано Рахой да бъде признато Косово", но, че испанският лидер "не би го направил". По-рано тази седмица, албаноезична медия в Прищина съобщи, че Испания е изпратила протестна нота до Брюксел с цел да блокира всяко споменаване на Косово като отделна държава в предстоящата стратегия за разширяване на ЕС.

 
Предисторията
 
Прищина обяви независимост през февруари 2008 г., а България призна независимо Косово на 20 март с.г., ден след го декларира в съвместно изявление заедно с Хърватия и Унгария. Тогавашният външен министър Ивайло Калфин заяви, че това е избор "между единствената възможност международната общност да се намеси и да се ангажира активно със създаването на положителен политически процес на Западните Балкани и движение към възприемане на европейските ценности, и другата възможност - до създаване на конфликт, водещ до насилие, подобен на този в Близкия Изток".
 
Освен от България, Косово е признато от още 107 държави, 22 от които са членки на ЕС, както и от САЩ, Канада и Австралия. Освен Испания, Гърция, Кипър, Румъния, и Словакия също не са признали най-новата държава на Балканите.
 
Относно Каталуня, изразената от българското МВнР позиция беше, че "едностранното обявяване на независимост на Каталония не отговаря на условията за легитимност и нарушава принципите на правовата държава". Подкрепяме запазването на териториалната цялост и държавния суверенитет на Испания, която е наш стратегически партньор и съюзник, се казваше в позицията.