"Балканите не са задният двор на Европа. Те са задният двор, ако се гледа откъм Лондон. Ако се гледа от нашата страна те са коридор, антрето на Европа"

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел. Той е там по повод откриването на българското председателство на Съвета на ЕС. Борисов участва в и конференция, посветена на новата роля на Балканите.

"Вчера беше рано, утре ще бъде късно".

Така Борисов отговори на въпрос кога трябва Западните Балкани да влязат в ЕС.

"Истината е, че войните, които се проведоха, донесоха огромни щети. Външната ни дипломация се провали в цялата си част - милиони жертви, опустошени държави", заяви Борисов.

И допълни:

"Ако тук ни целят с ракети сега, и ние ще бягаме".

Според Борисов България е пример за това, че бързо е успяла да направи заграждения по границата. Според него има една голяма несправедливост - че нашата граница е най-добре пазена, докато в Гърция са се наляли милиари, а ефектът е много малък.

"България има нулев натиск от мигранти, а не е в Шенген, в същото време Гърция е - просто не е справедливо. И си измисляте някакви мотиви, които ги няма, и все по-трудно ще става да си ги измисляте", заяви Борисов.

Той обясни, че българският данъкоплатец дава стотици милиони за европейската сигурност.

"Релокацията не работи, тези хора искат да дойдат в Германия, те не искат да стоят в България. Прибираме ги, те пак бягат. Другият въпрос за релокацията е да направим затвори, това обаче няма как да стане заради хумаността", каза Борисов.

Той коментира и политиката на САЩ, Русия, Китай и Турция.

"Огромно уважение имам и към САЩ, Русия, Китай и Турция, но ние вадим пари от нашите данъкоплатци, за да решим проблемите, които те причиняват в някои региони. Много неща в Турция не ни харесват, много от тях са в пълен разрез с нашите ценности, но без тях не можем да се справим с миграцията", обясни Борисов.

Премиерът заяви, че не харесва термминът "Западни Балкани", защото Балканите са едни.

Преди това Борисов и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер обсъдиха възможностите за сътрудничество по проектите за свързаност на Западните Балкани и Европейския съюз. Премиерът аргументира необходимостта от партньорство, което да доведе до резултати, подпомагащи развитието на региона. Борисов даде пример с инициативите на Световната банка (СБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Той посочи, че срещата в София през декември с лидерите на страните от Западните Балкани, организирана от СБ, е завършила с конкретни финансови ангажименти. Предстоят и разговори по темата в Лондон с ръководството на ЕБВР.

Вернер Хойер коментира, че интересът към региона е голям и от ЕИБ разглеждат дигиталната свързаност като основен приоритет. Той пое ангажимент от името на ръководството на банката да помагат за успеха на Българското председателство и неговите приоритети, които оцени високо.

"ЕИБ е банката, с която в България работим перфектно. За нас ще бъде чест, ако сте наши партньори по темата за Западните Балкани. Свързаността на инфраструктурата в региона е основа за неговото развитие и за европейската перспектива на страните", заяви премиерът Борисов.

Той изрази готовност да запознае ръководството на ЕИБ с индивидуалните потребности в областта на инфраструктурата на всяка една държава и подчерта изключителната важност не само за региона, но и за цяла Европа, на трансевропейските коридори, чието изграждане се нуждае от допълнително финансиране..