Президентът Румен Радев и от Брюксел се обяви против ратификацията на Истанбулската конвенция, защото е "зле написан документ". Държавният глава е в европейската столица за официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. Там е и премиерът Бойко Борисов.

Радев бе разпитан от журналисти по актуални теми. И, разбира се, конвенцията нямаше как да бъде подмината. По думите на държавния глава отлагането на ратификацията е „победа за българското общество, което е показало обединение и здрав разум“. Той обаче не спести критики и към ГЕРБ, и към БСП, въпреки че не ги назова поименно. 

Според Радев застъпниците за Истанбулската конвенция са се „скрили“ зад Конституционния съд, като са поискали тълкувание от него - тази реплика бе срещу ГЕРБ, които обявиха, че дават документа за произнасяне от юристите дали текстове от нея не противоречат на основния закон. За идеята на БСП да се проведе референдум дали гражданите са против ратификацията на документа, президентът заяви, че тази идея "ще отнеме време, енергия и средства".

Държавният глава повтори и мотиви защо е против приемането на конвенцията от парламента. Първо - тя не предотвратявала автоматично насилието и пример за това са ратифициралите я държави - дали там е преодоляно насилието над жени и деца.

„Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда и най-вече добро възпитание“, допълни държавният глава.

Радев отхвърли и опциите за прием на документа с декларация за резерви, защото най-спорните текстове от нея не подлежат на "на никакви резерви и на никакви съпътстващи декларации“. Президентът изрази мнение, че "ако международният документ бъде приет, това отнема от правомощията на държавата и вменява такива правомощия на неправителствени организации":

„Те ще станат основен източник на информация и се превръщат в контролни органи. Това няма да допринесе за намаляване на насилието над жени и деца. По-скоро ще стимулира съдене на държавата“.

Той видя опасност и за "легитимиране на намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху съзнанието на децата" - аргумент, който се чува и от националистите от "Обединени патриоти".

За оставката на шефа на НСО Ангел Антонов и бъдещото назначение на негов наследник (който според неофициална информация може да е бившият шеф на полицията Тодор Гребенаров - б.р.), Радев заяви, че законово има едномесечен срок за издаване на указ за нов началник.

„Към Националната служба за охрана трябва да има отговорно отношение. Най-малкото, защото там има отговорни и достойни хора и трябва да се отнасяме подобаващо към тях“, посочи Радев и допълни, че фриволното тълкуване на законите не е в интерес на държавността.

Румен Радев се съгласи с премиера Бойко Борисов, че дълги години Западните Балкани бяха пренебрегвани откъм перспектива за членство в ЕС. По думите на президента всяка държава кандидат за членство в съюза трябва да бъде приета на базата на своите индивидуални заслуги и ако е изпълнила съответните реформи. „Този процес трябва да бъде много внимателно планиран. Не трябва да има празни надежди и празни обещания“, отбеляза Румен Радев и добави, че трябва да се осигури „продължителност“ на приоритета за европейска перспектива на Западните Балкани и след като изтече българското председателство.

Затова Радев планира среща с колегите си от Естония, Австрия и Румъния: „Надявам се на тази среща ние да дадем един по-голям времеви период, в който нашите приоритети да могат да се реализират. Те да могат да бъдат поети и от Австрия, а след това и от Румъния. Да дадем шанс за повече време за стабилизация и трайна европейска перспектива на Западните Балкани“.

Румен Радев бе приет от Негово Величество краля на белгийците Филип на аудиенция в рамките на работното си посещение в Брюксел.

„Белгия се нарежда на едно от челните места по инвестиции в България“, отбеляза държавният глава и добави, че с крал Филип са обсъдили възможностите да се увеличи присъствието на белгийския бизнес в България и да се реализират повече съвместни проекти.

„Немалко млади българи учат тук, много сънародници живеят и работят в Белгия - те са мост между двете държави“, посочи президентът.

„Кралство Белгия и Република България са свързани с дълбоки исторически връзки. Конституцията на Третата българска държава и дори мотото на Народното събрание – „Съединението прави силата“ са заимствани от белгийската конституция“, заяви президентът. По думите му фундаментът на българската демокрация почива на белгийски образец.

Радев отбеляза, че сред темите на срещата са били също и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Президентът и белгийският крал са обсъдили и общия интерес към авиацията.