Само няколко часа, след като от Партията на европейските социалисти (ПЕС) обявиха как нито един представител на БСП не е обявил възражения срещу Истанбулската конвенция, когато се е обсъждала в Брюксел и Лисабон от евролевицата, един от споменатите в писмото отговори. Това е депутатът от БСП и бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин. 

 
Ето какво написа той във фейсбук:

Във връзка с някакво прес-съобщение на ПЕС от днес трябва да уточня, че споменаването на името ми в него е напълно некоректно. Присъствал съм на въпросното заседание на Президиума на ПЕС от името (и в качеството ми на зам.-председател) на Групата на социалдемократите, социалистите и прогресивните в Парламентарната асамблея на ОССЕ, която има статут на асоцииран член в ПЕС, а не като представител на БСП. Въпросният Джакомо Филибек добре знае това.

Не съм имал нито мандат, нито право да правя предложения и да коментирам каквито и да е въпроси извън обхвата на темите, с които се занимава ОССЕ. Как е протекла координацията по линията БСП-ПЕС не мога да знам, тъй като не съм член на ИБ на БСП, нито на Президиума на ПЕС, нито съм участвал в Съвета на ПЕС в Лисабон. Толкова по въпроса. А по принцип намирам публичния обмен на прес-съобщения и писма за проява на недобра политическа преценка и подценяване на дългосрочните последици от подобни действия. Нямам спомен някога подобно нещо да се е случвало в ЕНП, въпреки сериозните им разминавания по някои теми.

По-рано лидерката на БСП Корнелия Нинова пусна речта си от срещата на ПЕС в Лисабон в края на годината. Според текса, който е публикувала във фейсбук, Истанбулската конвенция не е била спомената.

Деница Златева - зам.-председател на БСП, която също се споменава в съобщението на ПЕС, все още не е реагирала.

Въпреки позицията на ПЕС за твърда подкрепа и бърза ратификация на конвенцията във страни от ЕС, БСП е против. Родната левица се обяви за референдум и отказва да гласува "за", ако ратификацията стигне до пленарната зала. Засега такава опасност няма, защото от ГЕРБ "замразиха" дискусията с обявление, че ще сезират Конституционния съд дали текстове от Истанбулската конвенция са в противоречие с основния закон на държавата. По закон КС няма срокове за произнасяне.