Едностранни военни действия в близост до границите на Русия и Китай крият огромни рискове, предупреди бившият държавен секртар на САЩ Хенри Киниснджър. Според него за подобна интервенция Вашингтон има нужда от световна подкрепа.

"Изкушението да предприемем предварителна атака е голямо и има рационални аргументи в подкрепа на такива действия, но не виждам подкрепа от нито един световен лидер", заяви Кисинджър пред Комисията по въоръжените сили на Сената.

За администрацията на американския президент Доналд Тръмп Пхенян ще прекоси границата на търпимост, ако започне да слага ядрени бойни глави на междуконтиненталните си балистични ракети. А според някои държавни служители и експерти, ако КНДР вече не е преминала тази граница, това ще стане много скоро.

"Бих бил особено притеснен в случай на едностранни американски военни действия, които не са подкрепяни от значителна част от света, близо до границите на Китай и Русия", допълни Кисинджър.

Според бившия държавния секретар ядреното въоръжаване на Северна Корея може да доведе до такова в цяла Азия.

Южна Корея няма да приеме да бъде единствената Корея без ядрено оръжие, казва той и допълва, че Япония също ще иска да се въоръжи.

"Ще заживеем в свят, в който технически развитите страни с адекватни командни структури в региони, където има сериозни конфликти, притежават ядрени оръжия", смята Кисинджър. "Този нов свят ще изисква нов начин на мислене."

Това ще доведе и до цялостно преосмисляне на стратегията на САЩ, която предвижда само потенциална ядрена заплаха. Малка страна в Азия не представлява огромна опасност, смята бившият държавен секретар, но ситуацията може да ескалира до ядрена война, каквато светът не е виждал.