Епъл (Apple) отчете рекордна печалба за последното тримесечие на миналата година въпреки по-малкото продадени смартфони iPhone.

Калифорнийският технологичен гигант има 12-процентов растеж на годишна основа на чистата си печалба до 20 милиарда долара. Предишният тримесечен рекорд бе от същия период на 2015 година, когато печалбата възлизаше на 18,4 милиарда долара. 
Приходите на Епъл са се увеличили с 13 процента до 88,3 милиарда долара, предава БТА.

Радваме се да обявим най-доброто си тримесечие в историята с широкообхватен растеж, който включва и най-високите приходи досега от нов айФон, посочи в изявление главният изпълнителен директор на Епъл Тим Кук.

iPhone X изпревари нашите очаквания и бе най-продаваният ни айФон всяка седмица от пускането си през ноември, допълва Кук, цитиран от Франс прес. Епъл обаче отчете, че като цяло продажбите на айФони са намалели през тримесечието до 77,3 милиона, което е с около милион по-малко, отколкото през същото тримесечие година по-рано. Средната цена на смартфон на Епъл е около 796 долара спрямо 695 долара преди година. По-високата цена е дала възможност на компанията да повиши приходите въпреки по-слабите продажби, отбелязва ДПА.

Резултатите за първото финансово тримесечие на Епъл са обявени на фона на притесненията за слабо търсене на най-новия и най-скъп АйФон Х, създаден специално за десетата годишнина на прочутия смартфон на Епъл. Очакванията на компанията за финансовите резултати за сегашното тримесечие са под очакванията на анализаторите. Епъл прогнозира приходи от 60 до 62 милиарда долара, докато анализаторите очакваха 65 милиарда долара. Въпреки блестящия успех през десетилетието след пускането на първия айФон, калифорнийският технологичен гигант е изправен пред съмненията дали може да продължи да расте.

Репутацията на Епъл пострада от разкритията, че е обновявал мобилния си софтуер, за да забавя работата на старите айФони. АйФон е донесъл по-голямата част от приходите - 61,6 милиарда долара през тримесечието, ключовият сегмент на услугите бележи растеж на приходите от 18 процента до 8,5 милиарда долара. Другите продукти, сред които Епъл уоч (Apple Watch) и Епъл Ти Ви (Apple TV), отчитат растеж от 36 процента до 5,5 милиарда долара. 

Печалбата на най-голямата верига за онлайн търговия в света Амазон (Amazon) също е добра и за първи път е надхвърлила 1 милиард долара в над 20-годишната си история. Компанията е продала повече устройства, активиращи се гласово, включила е още членове в клиентската си програма Прайм (Prime) и е спечелила от неотдавнашното придобиване на веригата магазини за биохрани Хол фуудс (Whole Foods). Компанията от Сиатъл отчете чиста печалба от 1,9 милиарда долара или 3,75 долара на акция за тримесечието, приключващо на 31 декември. Анализаторите очакваха печалбата на акция да бъде 1,88 долара. Приходите са скочили с 38 процента до 60,5 милиарда през четвъртото тримесечие, надхвърляйки прогнозите на анализаторите за приходи от 59, 8 милиарда долара. 

За първото тримесечие на тази година Амазон очаква приходи между 47,75 милиарда долара и 50,57 милиарда долара, а според анализаторите те ще бъдат 48, 6 милиарда долара.

Лоши обаче са новините за световната търсачка Гугъл (Google), защото компанията майка Алфабет (Alphabet), отчете тримесечна загуба, заделяйки средства за плащането на данъците за връщане в САЩ на печалбата си, предаде Франс прес. Загубата на Алфабет възлиза на 3 милиарда долара за четвъртото тримесечие, като компанията е отделила 11 милиарда долара за данъци. Около 9,9 милиарда са за данъците за връщане на печалбата в САЩ.

Калифорнийският технологичен гигант посочи, че приходите през последните три месеца на 2017 година са нараснали с 24 процента на годишна основа до 32,3 милиарда долара.

Компанията използва обявяването на финансовите си резултати, за да съобщи, че е назначила членът на борда на директорите и бивш президент на университета Станфорд Джон Хенеси за председател на мястото на Шмид, който през декември обяви, че се оттегля.
Гугъл остава ключов двигател за приходи и печалба за компанията, която се преструктурира в нови подразделения - за самоуправляващи се автомобили, биологични науки и други т. нар. амбициозни проекти.

На Гугъл се падат 31,9 милиарда долара от приходите, като са осигурили оперативна печалба от 8,8 милиарда долара. Като се изключат заделените за данъци средства, Алфабет щете да отчете печалба от 6,8 милиарда. Компанията следва примера на други мултинационални компании, желаещи да се възползват от благоприятното данъчно равнище при връщане на печалбата в САЩ.