Парламентът задължи министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да подготви нова методика за финансиране на общинските болници и в срок от 1 месец да я представи пред комисията по здравеопазване. Наред с това до 3 месеца трябва да е готова и концепция за стабилизиране, оздравяване и развитие на болничните заведения по региони. 

Народното събрание отхвърли предложението на БСП в 3-месечен срок Ананиев да представи в комисията модел за финансиране на болниците, както и стратегия за кадровото им обезпечаване. Левицата поиска да се възложи на НЗОК до 15 март да изплати надлимитната дейност на общинските болници за 2016 г., което също беше отхвърлено.

От ДПС настояха до 31 март здравният министър да представи в комисията концептуален модел за специализация и продължаващо обучение на кадрите в здравеопазването. Мнозинството отхвърли и това предложение.

Поемам ангажимента в рамките на няколко месеца да разработя нов модел за регистриране, функциониране, управление и финансиране на медицинската помощ, каза Ананиев пред депутатите.

Амбицията е новият модел за финансиране на общинските болници да се прилага с новия Рамков договор от април 2019 година. 

Към 30 ноември 2017 г. задълженията на държавните и общинските болници са 439 млн. лева, като най-големи са задълженията на ЕАД-ата - болниците с над 50% държавно участие, за 245 милиона лева. Това стана ясно при изслушването на Ананиев в комисията по здравеопазването в НС тази седмица. Дълговете, натрупани за декември м.г., са 22 млн. лева.

Просрочените задължения на държавните болници към 30 ноември 2017 г. са 157 млн. лева, а на общинските - 43 милиона лева. Дълговете на общинските лечебни заведения за миналата година са за 98 млн. лева.