Джихадистката група Тахрир аш Шам, свързана с бившия клон на Ал Кайда в Сирия, е поела отговорността за свалянето на руския самолет Су-25 над провинция Идлиб в Сирия. Новината съобщиха Ройтерс и Франс прес.

От Тахрир аш Шам цитират командира на противовъздушната си отбрана в социалните мрежи, според когото боец на групата е уцелил самолета с ракета, изстрелвана от рамо. Това е станало по време на въздушно нападение над град Саракеб в северозападната част на Идлиб. В групата се включва бившата група Фронт "Ан Нусра - клон на "Ал Каида" в Сирия.

Руският самолет бе свален вчера в Сирия, а в социалните мрежи се появиха кадри с ликуващи бойци около горящите му отломки. Според руското министерство на отбраната пилотът е успял да катапултира, но е загинал в бой с бунтовниците.

Отговорът на Русия - засилени ракетни удари в района на Идлиб, Сирия - това съобщи ТАСС, позовавайки се отново на руското военно министерство. Според данните оттам са били ликвидирани над 30 бойци на сирийските бунтовнизите удари са От своя страна, Русия засили ракетните си удари над района, като според изявление на военното министерство, цитирано от ТАСС, при последната са загинали над 30 бойци на „Джебхат ан-Нусра“.

„По района, контролиран от терористичната групировка „Джебхат ан-Нусра“, откъдето беше изстреляна ракета на преносим зенитно-ракетен комплекс по руския самолет Су-25, беше нанесен масиран удар с високоточно оръжие“, съобщава руското министерство.

В момента Русия и Турция се опитват да върнат тялото на загиналия пилот..